Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

V pondělí ráno nastane zatmění Měsíce

V pondělí o půl šesté ráno začne úplné zatmění Měsíce. Tou dobou ale bude Měsíc při pohledu od nás již pod obzorem (zapadne okolo páté ráno), takže uvidíme jen začátek částečného zatmění. I tak si ale na pondělní ráno raději nachystejte budík.

Poslední úplné zatmění Měsíce jsme mohli z České republiky pozorovat večer 27. července 2018, kdy se nám nad hlavami odehrálo dokonce nejdelší úplné zatmění 21. století.

Zatmění
‚Bouřlivý“ průběh úplného zatmění Měsíce nad Brnem v pátek 27. července 2018. Snímek vznikl složením celkem 25 záběrů, zdroj: Pavel Gabzdyl

Tak úžasné zatmění nás bohužel letos, a ani následující roky nečeká. Po celou noc z neděle na pondělí bude sice za jasného počasí na nebi zářit jasný úplněk, ale teprve okolo čtvrt na pět si zkušenější pozorovatelé všimnou, že se u levého horního okraje měsíčního disku začíná objevovat náznak stínu, který se bude posouvat po Měsíci směrem doprava. Tou dobou už totiž uběhne 45 minut od začátku velmi nenápadného, tzv. polostínového zatmění. Opravdu nápadné změny vzhledu měsíčního úplňku se dostaví až o půl páté, kdy se na měsíční disk začne zvolna nasouvat plný zemský stín a začne částečné zatmění Měsíce (jeho začátek uvádí tabulky na 4 hod 27 min SELČ).

Zatmění
Vizualizace zatmění Měsíce 16. května ráno, zdroj: Stellarium / P. Gabzdyl

V tu chvíli už ale bude Měsíc zhruba pouhých pět stupňů nad obzorem, což znamená, že se bude velmi rychle blížit k obzoru a k jeho sledování budeme potřebovat ničím nerušený výhled. Jako by toho nebylo málo, ve 4 hod 30 min SELČ začne všem fotografům dobře známá tzv. modrá hodina, během níž jas oblohy rychle narůstá. Zatímco se tedy bude Měsíc sklánět k obzoru, kde vždy ztrácí svůj jas, bude narůstat i jas samotné oblohy a celá podívaná bude poměrně nenápadná, na hony vzdálená nočním zatměním Měsíce.

Měsíc zapadne pár minut po páté, kdy bude vykousnutý zhruba ze tří čtvrtin zemským stínem. To nejlepší z celého úkazu, průběh celého úplného zatmění od 5 hod 30 min do 6 hod 53 min SELČ tedy nastane až pod obzorem. Celý úkaz si tak vychutnají pozorovatelé z Jižní Ameriky, východních částí Severní Ameriky a z většiny Atlantského oceánu. Pokud vás „parametry“ květnového zatmění Měsíce příliš neoslnily, nelamte nad ním ještě hůl. I když nepůjde o výrazný úkaz, bude „ukousnutý“ úplněk spolu s objekty nízko nad obzorem, zajímavou fotografickou výzvou. Azimut zapadajícího Měsíce bude zhruba 240°, proto byste si už nyní měli vyhledat vhodné pozorovací stanoviště.

Dodejme, že příští částečné zatmění Měsíce nastane 28. října 2023, a toho úplného se v celém svém průběhu dočkáme až 7. září 2025.