Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Články

Ilustrační obrázek

Fenologické zahrádky pomáhají klimatologům

Jedním z hraničních oborů klimatologie je fenologie. Ta se zabývá studiem časového průběhu periodicky se opakujících životních projevů, tedy tzv. fenologických fází, rostlin v závislosti na podmínkách vnějšího prostředí, zejména na podnebí a počasí.

Ilustrační obrázek

Zemi ohrožují rekordně vysoké hodnoty CO2

Oxidu uhličitého v atmosféře stále přibývá. Letos poprvé od začátku měření zůstaly globální hodnoty obsahu oxidu uhličitého v zemské atmosféře i během svého ročního minima (dosahovaného zpravidla v září) nad hranicí 400 ppm.

Ilustrační obrázek

Červenec byl globálně nejteplejší v historii měření

Zatímco v Česku byl letošní červenec teplotně nadprůměrný (i když ne tolik jako loňský), globálně, tedy na celé Zemi, se červenec 2016 stal nejteplejším červencem od roku 1880 (od té doby jsou k dispozici v dostatečné kvalitě a hustotě přístrojová měření).

Ilustrační obrázek

Tepelný ostrov města Prahy

Několik posledních desetiletí je centrum Prahy nejteplejším místem Česka. Přitom ještě v polovině minulého století to byla jižní Morava. Na tomto faktu se podílí tepelný ostrov města Prahy.

Ilustrační obrázek

Hladina oxidu uhličitého na rekordní hodnotě

Oxid uhličitý patří mezi ostře sledované skleníkové plyny, protože v důsledku lidské činnosti, zejména spalování fosilních paliv, jeho množství ve vzduchu roste. Na havajské observatoři Manua Loa teď byla naměřena nová rekordně vysoká hodnota.

Ilustrační obrázek

Vliv elektrárny Temelín na počasí a klima

Jaderná elektrárna Temelín (JETE) – asi málokterá stavba v Česku vzbuzovala v době svého vzniku takové emoce jako právě ona. Pomineme-li obavy související s radioaktivitou patřil mezi jeden ze zmiňovaných negativních dopadů vliv na místní klima.