Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Letošní listopad se stal globálně nejteplejším listopadem v historii měření

Letošní listopad se stal globálně nejteplejším listopadem v historii měření. Podle agentury Copernicus byla průměrná měsíční teplota o 0,13 °C vyšší než v dosud nejteplejších listopadech 2016 a 2019. Jelikož se jedná o globální odchylku, kde každá setina hraje významnou roli, jde opravdu o výrazné překonání dosavadního rekordu.

Ilustrační obrázek

Rok 2020 by se na Zemi mohl stát nejteplejším za dobu měření

Letošní rok má našlápnuto k tomu, stát se nejteplejším od začátku globálních přístrojových měření v roce 1880. Máme za sebou celosvětově nejteplejší květen a leden. Únor, březen a duben skončily vždy na druhém místě.

Ilustrační obrázek

Vliv na oteplování Země mají i kondenzační čáry za letadly

Když se podíváme na modré nebe, často na něm zahlédneme kondenzační čáry za letadly. Co to ale vlastně je, jak a proč vznikají a můžou mít nějaký vliv na počasí a klima?

Ilustrační obrázek

Paleoklimatologie zkoumá teploty za tisíce let: rychlost současného oteplování je výjimečná

Paleoklimatologie je vědní obor zabývající se rekonstrukcí a interpretací klimatu v době před nástupem přístrojových pozorování. K tomu používá tzv. proxy dat. Jde o nepřímé indikátory, které umožňují rekonstruovat dřívější klima a určit přibližné vlastnosti klimatického sytému v minulosti.

Ilustrační obrázek

Klima měst se neliší jen vyššími teplotami, ukazují studie

Rozsáhlé městské oblasti mají svá specifika, pokud se týká počasí a klimatu. Jeden z nejvýraznějších rysů, tedy městský tepelný ostrov, zná asi velká část laické veřejnosti. Jde o oblast města, která je výrazně teplejší než jeho okraje nebo venkovské oblasti.

Ilustrační obrázek

Globálně byl rok 2018 opět velmi teplý

Celosvětově dochází k oteplování planety zhruba o 0,17 °C za pouhou dekádu. To, že se loňský rok stal o něco chladnějším než předchozí roky, souvisí s výskytem fáze La Niña, při které jsou rozsáhlé oblasti tropického Pacifiku podprůměrně teplé.

Ilustrační obrázek

Emise CO2 rostou, konferencím a cílům navzdory

Až do 14. prosince 2018 potrvá konference OSN o změnách klimatu v polských Katovicích. Hlavní cíl složitých jednání, kterých se účastní zástupci 190 zemí z celého světa, je jasný – přijetí pravidel, která povedou k plné realizaci cílů pařížské klimatické dohody.

Ilustrační obrázek

Jak sopečné erupce ovlivňují klima Země

K tomu, aby sopečné erupce měly dopad na celosvětové klima, je nutné, aby zejména oxid siřičitý, který se při erupcích uvolňuje, pronikl až do stratosféry – tedy zhruba do výšek nad 15 kilometrů.

Ilustrační obrázek

Hladiny oceánů rostou a ohrožují světové metropole

3,4 mm za rok – číslo, které udává průměrnou hodnotu nárůstu hladiny světového oceánu v současnosti. Na první pohled číslo zanedbatelně malé, vždyť co je to pár milimetrů.

Ilustrační obrázek

Fenologické zahrádky pomáhají klimatologům

Jedním z hraničních oborů klimatologie je fenologie. Ta se zabývá studiem časového průběhu periodicky se opakujících životních projevů, tedy tzv. fenologických fází, rostlin v závislosti na podmínkách vnějšího prostředí, zejména na podnebí a počasí.