Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Články

Ilustrační obrázek

Kaliforine hlásí rekordní deště, v centrum Los Angeles spadlo přes 150 mm srážek za dva dny

V uplynulých dnech zasáhla americkou Kalifornii výrazná tlaková níže, která přinesla extrémní srážky i nezvykle silné nárazy větru. Hlášeny jsou minimálně dvě oběti. Už v předchozích dnech přitom tuto část Spojených států amerických ovlivnily další tlakové níže s vydatnými srážkami, které nasytily půdu.

Ilustrační obrázek

V Krkonoších a Orlických horách spadlo přes 60 mm srážek, stouply hladiny řek

Už po několikáté za zimu u nás dochází k výrazné oblevě a vzestupům hladin řek. V Krkonoších a Orlických horách spadlo za posledních 24 hodin i přes 60 mm srážek. Vůbec nejvíce srážek za 24 hodin hlásí Labská bouda, kde spadlo 81,2 mm.

Ilustrační obrázek

V novém týdnu nadprůměrné teploty, úvod bude hodně větrný

Zatímco velká část tohoto týdne se nesla ve znamení inverze a tlakové výše, nový týden nabídne odlišné počasí. Počasí budou ovlivňovat spíše tlakové níže a teplotní inverze i díky větru nehrozí. Teploty po většinu týdne budou nadprůměrné a hlavně na horách spadne i dost srážek (většina v dešti).

Ilustrační obrázek

Na Norsko se žene mohutná bouře, nárazy větru na pobřeží přesáhnou 150 km/h

K západnímu pobřežím Norska aktuálně míří výrazná tlaková níže (pojmenovaná Ingunn). Tato níže dnes prošla přímo ukázkovým procesem zvaným cyklogeneze, což je rychlý vývoj a prohlubování tlakové níže. O rychlé (nebo také explozivní) cyklogenezi mluvíme, když se tlak v centru níže sníží o alespoň 24 hPa během 24 hodin.

Ilustrační obrázek

Velká Británie má nový lednový rekord. Ve Skotsku naměřili 19,6 °C, tolik tu nebývá často ani v létě

Podle britského meteorologického ústavu se zde na stanici Kinlochewe dostala až 19,6 °C. Jedná se dokonce o nový lednový rekord pro Velkou Británii. Předchozí rekord byl 18.3 °C z let 1958, 1971 a 2003. Ve Skotsku je to dokonce nejvyšší teplota celé zimy.

Ilustrační obrázek

Úvod týdne ve znamení inverze, ve druhé půlce týdne dorazí občas déšť

V novém týdnu nás čeká spíše stabilní počasí. Teplotně bude nadprůměrné. V úvodu týdne ale musíme počítat s teplotní inverzí a velkými rozdíly v teplotách na malém území. Návrat zimy nás v novém týdnu nečeká a sněžit nebude ani na horách.

Ilustrační obrázek

Španělsko hlásí léto, teploty tu přepisují dlouholeté rekordy

Letošní leden je v Evropě ve znamení značných výkyvů počasí. Nejen v Česku se střídají vlny ledových dnů s dny, ve kterých teploty dosahují výrazně nadprůměrných hodnot. V posledních dnech pak nejvýraznější vlna mimořádně teplého počasí zasáhla jihozápad kontinentu.

Ilustrační obrázek

Moravu místy pokryl led o tlouštce až 1 cm, ledovka působí výrazné problémy

Včera přes naše území začala přecházet fronta. Před ní k nám ve výšce proudil teplý vzduch, ale při zemi v několika oblastech zůstaly celodenní mrazy. Šlo o místa především v západní polovině Moravy a krajním východě Čech.

Ilustrační obrázek

Atlantikem se žene mohutná bouře Isha, v novém týdnu k nám přinese výraznou oblevu

Včera se na východě USA zformovala tlaková níže, která dnes dále mohutní a v tryskovém proudění se žene k Evropě. A postará se o výraznou změnu v charakteru počasí v celé Evropě. Ukončí příliv studeného vzduchu a opět se prosadí teplé proudění z Atlantiku.