Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hodně oblačnosti, v severní polovině území postupně slunečno

Největší rakouský ledovec Pasterze mizí rekordně rychle, za rok se zkrátil o 204 metrů

Pasterze je největší ledovec Rakouska nacházející se na svazích kolem známého vrcholu Großglockner. Díky své mohutnosti se jeho splaz (jazyk) sune údolím do nadmořské výšky kolem pouhých 2000 metrů nad mořem a jeho konec tak patří i k nejníže položeným ledovcům v Rakousku (samotný ledovec začíná ve výšce kolem 3500 metrů u vrcholu Johannisberg). Díky tomu se na něm i nejvíce projevují změny klimatu, neboť velmi rychle v nižších nadmořských výškách taje. Zároveň je možné ho velmi dobře zkoumat. Vede k němu dokonce i jedna z nejznámějších rakouských silnic a na jeho konci je postavené velké parkoviště i vyhlídkové plošiny.

Ledovec
Mapa ledovce Pasterze v roce 2012 - začíná u vrcholu Johannisberg a jeho splaz se táhne do údolí ke konci silnice Großglockner Hochalpenstraße - nyní jeho konec u této silnice již roztál a proměnil se v jezírko (přibližně červeně vyznačená oblast), zdroj: mdpi.com

Ledovec
Ledovec Pasterze 4. července 2024 - masy ledu a sněhu se táhnou od vrcholu Johannisberg (v pravém rohu) do údolí

Ledovec
Ledovec Pasterze 4. července 2024 - masy ledu a sněhu se táhnou od vrcholu Johannisberg (zhruba uprostřed) do údolí

Rozsáhlé ledové plochy pod vrcholem Grossglockneru přitahovaly alpinisty a vědce už odedávna. V lednu 1878 vyznačil klagenfurtský stavební ředitel Ferdinand Seeland okraj ledovce Pasterze (tzv. Seelandlinie) – a tím učinil první krok k měření tohoto mohutného ledovce. Nejen rozměry činily Pasterze zajímavým pro výzkumníky ledovců – je to především délka měřicí řady, která je pro tuto ledovou plochu k dispozici. Až na tři roky jsou od roku 1878 k dispozici kontinuální přímá měření (rozsah ledovce za tisíce let je pak odhadován na základě hornin i nálezů v ledovci samotném).

Ledovec
Profil ledovce na úrovni bývalé Hofmannshütte (na úrovni Seelandlinie) - dnes na tomto místě má ledovec mocnost už jen pár metrů, v roce 1852 tu měl přitom mocnost 400 metrů a sahal do nadmořské výšky 2500 metrů nad mořem, zdroj: Großglockner Hochalpenstraße

Ledovec
Konec ledovce na úrovni bývalé Hofmannshütte 6. července 2024 - nachází se zde tající zbytky ledovce pokryté horninami

Ledovec
Dolní část ledovce se již z velké části proměnila v jezero Sandresee (část ledovce je ještě pod horami pokrytá sutinami) - ještě před pár desítkami let tu byl mohutný ledovec

Samotný název Pasterze má slovanský původ a označuje oblast vhodnou pro pastvu dobytka. To také naznačuje, že tato oblast nebyla vždy pokryta ledem. Na ledovci Pasterze byly nalezeny pozůstatky modřínů a borovic. Například nedávno zde u úpatí Grossglockneru ustupující ledovec odhalil modřín, jehož stáří je přibližně 6000 let. Dvě nalezené části stromu byly v roce 2015 vyzvednuty z ledovce za pomocí vrtulníku a měly dohromady délku 7,9 metru a vážily 1700 kilogramů (orf.at).

Od počátku poledové doby před asi 11 500 lety nebyl ledovec Pasterze nikdy větší než při posledním vrcholu v letech 1852 až 1856 (během tzv. malé doby ledové). Od té doby většinou jen ubývá (s výjimkou pár zim hlavně kolem roku 1930). Výrazně se jeho ústup zrychlil v posledních letech. Ale pár tisíc let před naším letopočtem byla jeho rozloha i menší než dnes. O minimální rozloze ledovce v poledové době bylo dlouho málo známo. Rychle ustupující ledovcový jazyk v posledních deseti letech ale intenzivně odhaluje dřevěné fragmenty a rašelinové kousky. Všechny tyto nálezy dokazují, že v oblastech, kde dnes existuje pouze led, sutiny, písek a voda, rostly před 9000 lety a pak také před 7000 až 3500 lety modříny. To souvisí s Holocénním klimatickým optimem, kdy se po ústupu doby ledové výrazně zvýšila průměrná teplota na Zemi. Tehdy ovšem ústup ledovce trval zřejmě stovky let. Dnes je ústup ledovce mnohem rychlejší.

Nyní je ledovec Pasterze dlouhý necelých 7,5 km. Přitom ještě v roce 2010 jeho délka přesahovala 8 km a v roce 1985 dokonce 9 km. Rekordní délka byla naměřena na začátku měření v roce 1852, kdy dosahovala 11,4 km. Od té doby se zkrátil o cca 4 km a objem se dokonce zmenšil trojnásobně. Od roku 2010 ztrácel ročně v průměru zhruba 50 metrů. Mezi lety 2022 a 2023 ovšem tato hodnota dosáhla rekordních 204 metrů (diepresse.com). Celkem v tomto rekordním roce Pasterze (jeho jazyk) ztratil 14,03 milionů m3 ledu, což odpovídá krychli s délkou hrany 241 m. Ledovcový jazyk za několik let zcela zmizí (dojde k odříznutí jazyku od horní části ledovce, která ho z vyšších nadmořských výšek zásobuje sněhem a ledem, což ještě zrychlí roztátí ledovcového jazyka) a ve vyšších polohách se Pasterze rozdělí na několik menších ledovců. Ledovcům v Alpách škodí nejen růst teploty, ale i častější nánosy saharského prachu (a dříve i sazí) na sněhu, které urychlují jeho tání. Velmi rychle mizí také ledovec na Dachsteinu.

Historie
Pohled na ledovec Pasterze z Kaiser-Franz-Josefs-Höhe v roce 1965, zdroj: Großglockner Hochalpenstraße
Encyklopedie

Encyklopedie počasí

Přečtěte si další články z naší rozsáhlé encyklopedie počasí, která shrnuje poznatky o meteorologii a počasí. Pochopíte řadu základních meteorologických prvků a způsob vytváření předpovědí počasí.