Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Čeká nás vzácný přechod planety Merkur přes Slunce

V pondělí 9. května se nám naskytne vzácná příležitost k pozorování přechodu planety Merkur přes sluneční disk. K jeho úspěšnému pozorování budeme potřebovat nejen dobré počasí, ale i dalekohled.

Planeta Merkur se spolu s Venuší pohybují uvnitř dráhy Země kolem Slunce. Když se tedy jedna ze zmíněných planet dostane mezi Slunce a Zemi, nastane tzv. přechod. V dalekohledu pak vidíme, jak se jejich kotouček posouvá před slunečním diskem. V případě Venuše se dvojice takových úkazů opakují zhruba jednou za sto roků. V případě Merkuru se odehrají přibližně 13krát za století. Příští přechod Venuše přes sluneční disk bohužel nastane až v roce 2117, Merkur však přes sluneční disk přeběhne už 9. května 2016. Tak vzácný úkaz byste si proto rozhodně neměli nechat ujít!

A jak celý úkaz bude probíhat? Pokud bude jasno, uvidíme malý Merkur pomocí dalekohledu jako drobnou temnou tečku, která se bude po slunečním disku přesouvat po dobu celých 7 hodin. S pomocí dalekohledu se však na Slunce nedívejte přímo! Mohli byste si tak vážně poškodit své oči. Buď použijte speciální filtr nebo obraz Slunce z dalekohledu promítněte na světlou podložku.

Vstup Merkuru na sluneční kotouč nastane okolo 13 hodin 12 minut SELČ. Na neostrý okraj Slunce se přitom bude Merkur nasouvat po dobu asi tří minut. Konec úkazu však z území České republiky neuvidíme. Poslední kontakt Merkuru se slunečním kotoučem totiž nastane ve 20 hodin 41 minut SELČ, když už bude Slunce asi deset minut pod obzorem.

A co když nakonec bude v pondělí zataženo? V tom případě si budeme muset počkat až na 11. listopad 2019, kdy bude z území naší republiky viditelná jen první polovina úkazu. V celé své kráse bude od nás přechod Merkuru viditelný až 13. listopadu roku 2032! Předpověď počasí na pondělí zatím slibuje rozmanité pozorovací podmínky. Dopoledne bude sice slunečno, ale odpoledne postupně začne narůstat kupovitá oblačnost a především v severovýchodní polovině území se vyskytnou přeháňky, ojediněle bouřky. Oblačnost bude ovšem proměnlivá, a tak alespoň chvíli bude jev pozorovatelný.

Merkur
Postup Merkuru přes sluneční kotouč na snímku ze sondy SOHO. autor: ESA/NASA/SOHO

Merkur
Očekávaný postup přechodu Merkuru přes Slunce 9. 5. 2016, autor: Pavel Gabzdyl