Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Zajímavé setkání Měsíce s Venuší na obloze

Pokud si v pondělí 22. května přivstaneme a pokud bude jasno, nabídne nám obloha zajímavou podívanou - setkání měsíčního srpku s jasnou Venuší.

Náš nejbližší vesmírný soused na své pouti nebem občas navštěvuje nápadné hvězdy nebo planety. Astronomové takovým úkazům říkají konjunkce a jejich předpovědi uvádí například Hvězdářská ročenka. Ve všech případech se samozřejmě jedná o blízká setkání jen na pozemské obloze. Ve skutečnosti je k nám Měsíc vždy mnohem blíž než planety, které se pouze promítají na přibližně stejné místo na obloze. Nejinak tomu bude i v případě setkání couvajícího měsíčního srpku s jasnou Venuší, které se odehraje v pondělí 22. května 2017, okolo čtvrté hodiny ranní. Zatímco Měsíc bude od nás vzdálen zhruba 370 tisíc kilometrů, Venuše se bude nacházet ve vzdálenosti téměř 90 milionů kilometrů od Země!

Obě tělesa se nad východní obzor vyhoupnou už kolem půl čtvrté ráno. Příhodné pozorovací podmínky nastanou o asi půl hodiny později, kdy se Měsíc s Venuší vymaní z hustších vrstev zemské atmosféry při obzoru. Pokud na Měsíc tou dobou zamíříte dalekohled, nabídne se vám výhled především na měsíční kráter Aristarchus, který se bude nacházet na rozhraní světla a stínu, kde dobře vynikne jeho reliéf. Venuše se pak při pohledu dalekohledem bude jevit jako „obtloustlý“ srpek ve tvaru písmene C.

Nejtěsnější květnové přiblížení Měsíce a Venuše bohužel nastane v pondělí okolo 18. hodiny, kdy už budou obě tělesa pod obzorem. Přesto nás v pondělí ráno čeká zajímavá podívaná. Zpozornět by měli především fotografové, protože setkání měsíčního srpku s jasnou Venuší zaručuje luxusní kulisu snímků ranní krajiny.

A pokud nám nevyjde počasí, můžeme se obě tělesa pokusit vyhledat i v úterý ráno. Tou dobou už sice bude Měsíc od Venuše na nebi mnohem dál, ale i tak vytvoří velmi nápadnou dvojici.

Tip: Měsíc na obloze - časy východů a západů Měsíce

Měsíc a Venuše
Vizualizace setkání - Měsíc s Venuší v pondělí 22. května okolo půl páté ráno. Fotokompozice: Pavel Gabzdyl