Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Setkání Měsíce, Venuše a Aldebaranu

Zítra brzy ráno, 20. července 2017, můžeme být svědky setkání tří nápadných nebeských těles: couvajícího srpku Měsíce, jasné planety Venuše a hvězdy Aldebaran. Záleží jen na počasí, zda úkaz uvidíme.

Letní noci jsou pro obdivovatele nebeských úkazů sice krátké, ale zato zdaleka nejpříjemnější z celého roku. Vděčíme za to především příjemným teplotám, které u nás během letních nocí obvykle panují. Ten, kdo si chce v létě vychutnat úkazy odehrávající se na ranním nebi, si ale musí pořádně přivstat. V polovině července je totiž už o půl páté ráno obloha natolik světlá, že na ní nespatříte žádné hvězdy. Pokud tedy chcete pod ranní oblohou v létě něco zažít, musí váš budík zazvonit už kolem třetí ráno. Nejinak tomu bude i v případě setkání Měsíce, Venuše a Aldebaranu 20. července 2017.

Měsíc v podobě couvajícího srpku se u nás v inkriminovaný den vyhoupne nad obzor okolo půl třetí ráno. Místo východu Měsíce vám pomůže určit hvězdokupa Plejády, u nás známá jako Kuřátka. Toto známé seskupení hvězd se nad obzorem objeví téměř o dvě hodiny dříve než Měsíc, takže v době jeho východu už bude poměrně vysoko. Stačí tedy, když od Kuřátek spustíte směrem k obzoru pomyslnou kolmici, a kousek východně (nalevo) od tohoto místa Měsíc vyhlížejte.

Našemu nejbližšímu vesmírnému sousedovi bude při jeho východu dělat společnost nápadná hvězda Aldebaran ze souhvězdí Býka. Měsíc se prosmýkne kolem této hvězdy jen na délku svého disku. Bohužel, toto nejtěsnější setkání nastane v době, kdy u nás budou oba aktéři nebeského setkání ještě pod obzorem. I nad úrovní horizontu ale budeme svědky blízkého setkání.

Aby byla celá scéna ještě fotogeničtější, bude setkání přihlížet i jasná planeta Venuše. Ta se na ranní obloze ještě počátkem července ztrácela v paprscích ranního rozbřesku. V druhé půli července se už ale Venuše stala nápadnou ozdobou ranního nebe. Nastavit brzký budík se tedy ve čtvrtek 20. července rozhodně vyplatí.

Setkání
Seskupení Měsíce, Venuše a hvězdy Aldebaran na ranní obloze 20. 7. 2017. Vizualizace: Pavel Gabzdyl