Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Uhodilo přes 40 000 blesků, bouřky se vrátí v pátek

Českem se včera prohnaly na zvlněné studené frontě bouřky. Nejsilnější byly na východě území, kde se nejvíce prohřál vzduch (na jihu Moravy teploty přesáhly i tropických 30 °C). V Čechách většinou vážnější škody nezpůsobily. Zato na Moravě a ve Slezsku hasiči vyjížděli k desítkám událostem spojených s odčerpáváním vody ze zatopených domů a silnic nebo odklízeli popadané stromy. Ve dvou případech silný vítr strhl i střechu domu. Podle ČHMÚ nejvíce srážek spadlo ve Zlínském kraji. V obci Staré Hutě na Uherskohradišťsku spadlo 87 mm srážek. Vysoké srážkové úhrny kolem 70 mm hlásila i velká města jako Vsetín, Zlín nebo Přerov. Většinou na Moravě a ve Slezsku spadlo od 20 do 60 mm srážek.

Podle sítě Blitzortung na našem území uhodilo 40 268 blesků, což je druhý nejvyšší počet v letošním roce (zatím nejvíce blesků, kolem 50 000, u nás uhodilo 25. června).

Ještě silnější bouřky byly hlášeny ze Slovenska, kde v některých městech spadlo až 100 mm srážek. Zaplaveno bylo například město Komárno na jihu Slovenska.

Další silné bouřky se u nás očekávají v pátek při přechodu frontálního systému. Do té doby si od bouřek odpočineme. V pátek by se navíc díky vysokým hodnotám střihu větru mohly ojediněle tvořit i supercely, ale předpověď se ještě bude upřesňovat.

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 - zapršelo na většině území, nejvydatněji na východě, zdroj: ČHMÚ