Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě tepleji, odpoledne naměříme až 24 °C

Vedra ukončí prudké bouřky

Rekordní vedra v Česku ukončí zítra výrazná studená fronta. S ní spojené bouřky již včera sužovaly Francii, země Beneluxu a severní Německo. Dnes se studená fronta přesune více na východ. Silné bouřky se očekávají ve východní polovině Německa a Francie. Okrajově se tedy bouřky mohou v noci na zítřek objevit i v západní a severní polovině Čech. V bouřkách se vyskytnou především silné nárazy větru (až přes 90 km/h).

Výraznější bouřky zítra odpoledne
Silnější bouřky se v Česku začnou tvořit zítra odpoledne. Nejdříve začnou vznikat na Šumavě, ale postupně se rozšíří na většinu území. Nejpozději (ve večerních hodinách) dorazí na Moravu a do Slezska. Vznik bouřek podpoří nejen energie v atmosféře (CAPE), ale i výrazný střih větru. Nejvyšších hodnot bude dosahovat v jižní a východní polovině Čech, kde se zatím očekávají nejsilnější bouřky. V bouřkách hrozí přívalové srážky (až 50 mm srážek / 6 hodin), silné nárazy větru (nad 90 km/h) a velké kroupy (až 4 cm). Předpovědi se ještě budou upřesňovat s ohledem na aktuální vývoj situace, ale lze očekávat jedny z nejsilnějších bouřek v letošním roce.


Silné bouřky zasáhly včera severní Německo - takto silné krupobití se vyskytlo v okolí Hannoveru. Bouřky zítra dorazí i nad naše území.