Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Bouřky přinesly lokálně přívalové srážky

V posledních dnech se u nás místy vyskytují přeháňky nebo bouřky. Včera byly nejčastější, srážky se vyskytly na většině území. Jejich intenzita byla ovšem značně rozdílná i na malém území. Bouřky totiž byly jen lokální. Zatímco některé obce zaplavila voda z polí po přívalovém dešti, v pár kilometrů vzdálených obcí jen lehce zapršelo. Stovky výjezdů po celé naší zemi hlásili hasiči. Nejčastěji vyjížděli k zatopeným silnicím a domům. Z meteorologických stanic včera nejvíce srážek spadlo podle ČHMÚ v Peci pod Sněžkou, kde napršelo 52,2 mm. Vydatný déšť zasáhl také Brandýs nad Labem nebo Broumov, kde spadlo necelých 50 mm srážek. Na řadě dalších stanic se srážkové úhrny pohybovaly kolem 30 mm. Vítr příliš škod nezpůsobil a kroupy byly hlášeny jen malé. Hlavním nebezpečím bouřek tak byly vysoké srážkové úhrny s ohledem na jejich pomalý postup. Pro vznik silnějších bouřek doprovázených silným větrem nebo velkými kroupami nepanoval dostatečně silný střih větru (rozdíl mezi rychlostí větru při zemi a ve výšce).

Možnost vzniku silných bouřek se opět očekává v neděli, kdy počasí u nás ovlivní frontální systém. Podle současných předpovědí se nejsilnější bouřky objeví ve východní polovině území, ale předpovědi se ještě budou upřesňovat. Hodnoty CAPE (energie v atmosféře) mohou v neděli dosáhnout až 2000 J/kg. Právě na východě území se v neděli očekávají také nejvyšší teploty. Na jihu Moravy vystoupí až na 33 °C.

Bouřky
Srážkové úhrny od včerejších 8:00 do dnešních 8:00, zapršelo na většině území, ale intenzita byla různorodá, zdroj: ČHMÚ