Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Časté přeháňky, odpoledne pozor na bouřky s přívalovými srážkami - sledujeme on-line

V noci se Čechami prohnaly bouřky

Přes naše území začíná postupovat zvlněná studená fronta. První bouřky přinesla již v noci. Krátce před půlnocí padaly 2 cm kroupy v Ústí nad Labem. Další bouřky se v noci začaly formovat v Bavorsku a při svém postupu přes Čechy výrazně zesílily. Vytvořily bouřkový systém, tzv. MCS (Mesoscale convective system). Celkově na našem území uhodilo přes 20 000 blesků. V pásu od Plzeňského kraje přes Středočeský a Ústecký až po Liberecký kraj spadlo mnohde přes 30 mm srážek. Přívaly vody zatopily v Mladé Boleslavi rychlostní silnici R10.

Další silné bouřky se chystají
Oblačnost se nyní od jihozápadu protrhává a srážky ustávají (v jižním Německu je již většinou slunečno). Díky tomu se opět vytvoří podmínky pro vznik silných bouřek. Vznikat začnou v odpoledních hodinách. Vyskytnout se mohou na celém území. Nejpříznivější podmínky pro tvorbu silných bouřek budou dnes odpoledne a večer v Čechách. Bouřky doprovodí vydatné srážky, silný nárazový vítr a ojediněle i kroupy. Silné bouřky budou Česko sužovat i příští týden.

Bouřka
Pohled na bouřkovou buňku u Rakovníka včera ve 22:00 z desítky kilometrů vzdálené Plzně. Při svém dalším postupu buňka zesilovala a do Ústí nad Labem přinesla i krupobití. Autor: Daniel Neumann

Srážky
Úhrn srážek na našem území od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 Zdroj: ČHMÚ