Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v severozápadní polovině území občasný déšť, odpoledne na východě ojediněle bouřky

Nad Českem se vyskytla řada tromb

V posledních dnech jsou z řady míst v Česku hlášeny tromby (vzdušné víry, které se nedotknou zemského povrchu). Nejvýraznější se vyskytla v neděli (5.5.2013) kolem 16:40 na Havlíčkobrodsku. Fotografie této tromby přicházejí z řady míst v tomto okresu. Z oblaků se spouštěl úzký trychtýř k zemi, kterého si všimla řada lidí. Zemského povrchu ovšem naštěstí nedosáhl.

Tromby na více místech v Česku
Drobnější tromby byly hlášeny i z jiných míst. První byla pozorována již v sobotu v Plzni odpoledne. Další byla vidět v obci Hořičky na Náchodsku v neděli ve 13:42.

Příznivý střih větru
Za vznikem většího množství tromb v posledních dnech stál příznivý vertikální střih větru. Energie v atmosféře byla ovšem jen slabá. Z toho důvodu byla většina vzdušných vírů vázána jen na přeháňky nebo slabé bouřky, ve kterých nemohly tromby dosáhnout větších rozměrů a způsobit škody při kontaktu se zemí.

V letošním roce se jedná o první tromby na našem území. Výjimečně se u nás ovšem vyskytnou i tornáda. Poslední bylo vyfoceno u Pardubic v červnu roku 2011. Tornádo si tehdy vyžádalo i několikamiliónové škody.

Tip: Tornáda.cz - více informací o tornádech a trombách

Tromba
Tromba dne 5.5.2013 v 16:35, foceno za vsí Slavětín směrem nad obci Bílek a Sobiňov Autor: Michal Coufal

Tromba
Tromba na Havlíčkobrodsku dne 5.5.2013 v 16:35 - k zemi se spouští rotující trychtýř, zaslal uživatel: Marek