Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Česko zasáhly dvě supercely, kroupy přesáhly 5 cm

Včera se u nás opět vyskytly velmi silné bouřky. Příliš se jich sice netvořilo, ale na ty, co se utvořily na jihu Čech a u Brna, tamní obyvatelé hned tak nezapomenou. Nejsilnější byla odpolední bouřka na jihu Čech. Vytvořila se u Českého Krumlova, kde padaly 2 až 4 cm veliké kroupy, které poškodily řadu aut a lidem způsobily i modřiny. Následně se bouřka začala stáčet k jihu do Rakouska a jevila klasické prvky supercely. V obci Malonty nedaleko hranic s Rakouskem ještě více nabrala na síle. Ještě po 5 hodinách, kdy na místo dorazili pozorovatelé bouřek z CTRA, zbytky největších krup přesahovaly průměr 5 centimetrů. Podle tamních obyvatel při bouřce padaly i kroupy o velikosti 8 cm. Mimo automobilů a střech domů velmi utrpěly stromy, které byly v obci a blízkém okolí kompletně očesané a otlučené. V obci kroupy utloukly tři čápy. Na zemi se vytvořila souvislá vrstva krup o výšce několika desítek centimetrů. Atmosféra v obci na pohled připomínala zimní krajinu. Dohlednost v obci snižoval silný výpar z vrstvy krup.

Další supercela se večer vytvořila východně od Brna. Už ovšem nebyla tak silná jako na jihu Čech, i přesto způsobila škody. Ve Slavkově u Brna museli hasiči odčerpávat vodu ze zatopených sklepů. Kvůli popadaným větvím vykolejil na Hodonínsku u obce Jestřabice i vlak.

Supercely se včera tvořily kvůli vysokým hodnotám střihu větru (včera dosahovaly i 20 m/s). Dnes a zejména zítra již zeslábne, ale naopak vzroste instabilita atmosféry. Bouřky se tak budou tvořit častěji, ale již se neočekává vznik supercel.

Na následujících fotografiích jsou vidět kroupy v obci Janova Ves.

Kroupy
Kroupy zde dosáhly velikosti až 8 cm, autor: Jaroslav Něnička

Kroupy
Struktura kroupy, autor: Jaroslav Něnička

Kroupy
Zahradní stůl kroupy zcela zničily, autor: Jaroslav Něnička

Kroupy
Skleníky nápor krup nevydržely, autor: Jaroslav Něnička

Níže si můžete prohlédnout fotografie z obce Malonty.

Kroupy
I několik hodin po krupobití v obci Malonty ležely kroupy přesahující 4 cm, zdroj: Lovcibourek.cz

Kroupy
V obci Malonty kroupy poničily řadu aut, zdroj: Lovcibourek.cz

Kroupy
Navátý nános krup se strhaným listím v obci Malonty, zdroj: Lovcibourek.cz

Kroupy
Souvislá vrstva krup na silnici v obci Malonty zůstala i několik hodin po krupobití, zdroj: Lovcibourek.cz