Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na jihu pozor na bouřky s přívalovými srážkami, letos poprvé mohou působit škody

Na Slovensku padaly až 6 cm velké kroupy

O uplynulém víkendu se silné bouřky vyskytovaly nejen na našem území, ale i v sousedních státech. Na některých místech byly ještě o poznání silnější. Zatímco u nás se vyskytly kroupy do průměru kolem 3 cm, na Slovensku byly podle SHMÚ pozorovány kroupy o velikosti 5 až 6 cm. Takto velké kroupy už jsou ve střední Evropě mimořádné. Vyskytly se na východním Slovensku v neděli v poledních hodinách v obcích Gelnica, Zlatá Idka a Helcmanovce v Košickém kraji. Kroupy poničily úrodu, střechy domů a auta. Podle snímků z družic a velikosti krup se jednalo o tzv. supercelu. V klasické bouřce se slabším vzestupným proudem by se takto velké kroupy nemohly vytvořit, protože by z oblaku vypadly už při menší velikosti. V supercelách ovšem vydrží díky silnému vzestupnému proudu dlouho a tak narůstají do obřích rozměrů. Střih větru (rozdíly v proudění v jednotlivých vertikálních hladinách) na východě Slovenska dosáhl až 25 m/s, což jsou vysoké hodnoty, které podporují vznik dobře organizovaných a silných bouřek.

Co je to supercela?
Supercela je konvektivní bouře tvořená jedinou mohutnou konvektivní buňkou. Silně rotuje kolem své vertikální osy, neboť ji vytváří silný vzestupný proud. Právě v souvislosti s výskytem silných supercel dochází ke vzniku nejničivějších tornád na americkém středozápadě. Navíc je doprovázena intenzivními elektrostatickými výboji a prudkým, vytrvalým přívalovým deštěm mnohdy doprovázeným mohutným krupobitím. Výskyt supercely v Evropě je poměrně vzácný, ale ne neobvyklý.


Nedělní krupobití v obci Zlatá Idka

Dnes padali v okolí Gelnice krúpy s priemerom 5 cm. S veľkou pravdepodobnosťou ich vyprodukovala supercela. [MŠ]foto: Džarko Hamrak

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on 14. červen 2015