Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po chladném ránu většinou slunečno, v noci na zítřek hlavně na východě zase mráz

Plzní se přehnala supercela

Včera (20.6.2012) přes naše území přecházela vlnící se studená fronta. Na ní se vytvořila multicela (více bouřkových buněk vnořených v jednom systému) v jižním Německu, která postupně mířila do Česka. Po osmé hodině večerní zasáhly bouřky Šumavu a směřovaly dále na severovýchod, na Plzeňsko. První bouřka se v okolí Plzně vyskytla již krátce po deváté hodině. Dle radarových snímků přinesla i slabé kroupy. Přímo Plzeň ovšem nezasáhla. Do Plzně se přihnala od jihu až druhá bouřková buňka schovaná v multicele v 21:45.

Supercela nad Plzní
Bouřka, která se přihnala od jihu přímo do Plzně byla pravděpodobně supercelou. Na jejím čele byl pozorovatelný wall cloud. Bouřka do Plzně přinesla vydatné srážky. Za hodinu spadlo v Plzni Doubravce rekordních 70 mm srážek. V Plzni Mikulce spadlo dle ČHMÚ lehce přes 50 mm srážek. Nejméně srážek se vyskytlo v západních částech města. Plzeň Radčice hlásily kolem 40 mm. Vydatný déšť způsobil řadu problémů. V ulicích Plaská, Folmavská a Karlovarská uvázlo kvůli vodě několik vozidel. Jen omezeně průjezdná byla po sesuvu zeminy silnice u Třemošné na severním Plzeňsku. Problémy měly i vlaky. Hasiči v Plzni vyjížděli k více než 40 událostem. Ve 12 případech odstraňovali spadlé stromy. Bouřka byla doprovázená význačným počtem blesků. Naposledy podobné množství problémů způsobila v Plzni bouřka v roce 2009: Plzní se prohnala prudká bouře s húlavou.

Co je to supercela?
Supercela je konvektivní bouře tvořená jedinou mohutnou konvektivní buňkou. Silně rotuje kolem své vertikální osy, neboť ji vytváří silný vzestupný proud. Právě v souvislosti s výskytem silných supercel dochází ke vzniku nejničivějších tornád na americkém středozápadě. Navíc je doprovázena intenzivními elektrostatickými výboji a prudkým přívalovým deštěm mnohdy s krupobitím. Dělí se do tří základních skupin podle síly - LP, CS a HP. O ukázkové supercele v Česku jsme informovali již v roce 2008. To se vyskytla ve středních Čechách u Neratovic. Více naleznete v článku Supercela v Česku u Neratovic - 25.6.2008.

Níže vám přinášíme nádherné snímky přechodu silné bouřky přes Plzeň.

Bouřka
Nádherný dvojitý blesk - první bouřka se v okolí Plzně vyskytla již krátce po deváté hodině, přímo do Plzně ovšem nedorazila

Bouřka
Tři údery do země, bouřka v okolí Plzně krátce po deváté hodině

Bouřka
Blesk osvětlil cáry deště táhnoucí se k zemi

Bouřka
Příchod silné bouřky do Plzně od jihu, 21:35

Bouřka
Supercela se blíží, 21:41

Bouřka
Supercela se blíží, u základy oblaku se formuje wall cloud, 21:45

Bouřka
Supercela nad Plzní, u základy oblaku wall cloud, napravo se táhne tail cloud, v pozadí vydatný déšť (pod wall cloudem se srážky nevyskytují - zde je silný výstupný proud do oblaku), 21:47

Bouřka
Supercela nad Plzní, 21:48

Bouřka
Radarový snímek - bouřka na Plzeňsku dosahuje vysoké odrazivosti (dBZ), 21:45 Zdroj: Zdroj: ČHMÚ