Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Lokálně se vyskytnou silné bouřky

Do střední Evropy dnes zesílil příliv tropického vzduchu od jihozápadu. Aktuálně se tak na většině území teploty pohybují mezi 31 °C až 35 °C. Na okraji Prahy a Brna přesáhly lehce i 35 °C. V Plzeňském kraji se navíc po poledni vytvořila bouřka, která se nyní přesouvá i do Středočeského kraje. Bouřky se v Čechách budou lokálně vyskytovat i v následujících hodinách a mohou je doprovodit přívalové srážky s úhrny kolem 20 mm a menší kroupy. Bouřky se u nás budou vyskytovat také v noci na sobotu, ale k ránu začnou přechodně ustávat. Další bouřková činnost se začne rozvíjet v západní polovině Čech v sobotu odpoledne a postupně se rozšíří také na zbytek území. S možností výskytu lokálních bouřek musíme počítat také v neděli. Nezasáhnou sice celé území, ale lokálně mohou přinést přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm, kroupy do 2 cm a silnější nárazy větru.

Po oba víkendové dny k nám bude stále proudit velmi teplý vzduch. Nejteplejší dnem bude sobota, kdy se nejvyšší denní teploty ustálí mezi 32 °C až 36 °C. Na Moravě mohou vystoupit až na 37 °C. Chladněji bude naopak na západě Čech, kde se očekávají teploty kolem 31 °C. V neděli se v Čechách ochladí na teploty mezi 27 °C až 31 °C. Na Moravě a ve Slezsku ještě rtuť teploměru vystoupí na 35 °C.

Numerický model - předpověď hodnot CAPE (potenciální energie v atmosféře) - čím vyšší hodnoty, tím intenzivnější mohou bouřky být

Bouřky
V Česku se lokálně vyskytnou silné bouřky