Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

UV-index bude nezvykle vysoký, na slunci hrozí spálení

Podle solární a ozonové observatoře v Hradci Králové jsou nad naším územím v současné době extrémně podprůměrné hodnoty celkového ozonu. Díky tomu zaznamenáváme velmi vysoké hodnoty ultrafialového záření. Jeho vliv na spálení lidské pokožky je vyjádřen tzv. UV indexem. V kombinaci se slunečným počasím ve čtvrtek a v pátek dosáhne UV index nad naším územím nezvykle vysokých hodnot, které jsou typické spíše pro Středomoří. Zítra se maximální hodnoty UV indexu kolem poledne očekávají na 8, zítra vystoupí až na 9. Právě hodnoty nad 8 se považují za velmi vysoké a v České republice nejsou příliš časté. V průměru se v polovině června při slunečném počasí pohybují lehce nad 6. Při pobytu na přímém slunci je tak doporučeno používat ochranné prostředky (krémy s ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývku hlavy). V době mezi 11. a 15. hodinou by lidé neměli vystavovat nechráněnou pokožku přímému slunci (nebezpečné je zejména cílené opalování). O víkendu se již situace vlivem přibývající oblačnosti zlepší. Zároveň se očekává i zvýšení celkového množství ozonu.

Rozsah UV index Informace
0–2 Nízký Nízké nebezpečí spálení (použití slunečních brýlí)
3–5 Střední Mírné riziko spálení (použití slunečních brýlí a pokrývky hlavy)
6–7 Vysoký Vysoké riziko spálení (již nutnost použití opalovacích krémů)
8–10 Velmi vysoký Velmi vysoké riziko spálení (nezůstávat na slunci příliš dlouho)
11+ Extrémní Extrémní riziko spálení (spálení pokožky již během 10 minut)

Tabulka znázorňuje rozdělení UV indexu. Jedná se o bezrozměrnou veličinu, která vyjadřuje efekt ultrafialového záření na lidské zdraví. Čím vyšších hodnot dosahuje, tím větší pozornost bychom měli věnovat ochraně naší pokožky. Od hodnot 6 je vhodné používat opalovací krémy (SPF 30+). Nejvyšších hodnot dosahuje v poledne.

UV index je v Česku měřen v Hradci Králové, na Labské boudě, v Košeticích a Kuchařovicích. Aktuální hodnoty naleznete na stránce Ozonové a UV-B zpravodajství pro veřejnost.