Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Návrat letních teplot, červenec teplotně průměrný

Do Česka se postupně vrací letní teploty. Již včera na řadě míst teploty vystoupily na letních 25 °C. Chladněji zůstalo jen na severovýchodě území s teplotami kolem 20 °C. Dnes je ještě v průměru o 2 °C tepleji. V Polabí a na jižní Moravě teploty stoupají až na 28 °C. Zítra a především ve čtvrtek bude ještě o něco tepleji. V nížinách ve čtvrtek teploty vystoupí až na tropických 30 °C. O něco chladněji s teplotami kolem 24 °C bude stále na severovýchodě území. Ve čtvrtek odpoledne a večer se na západě vyskytnou první přeháňky nebo bouřky. Počasí u nás začne ovlivňovat další studená fronta. V pátek se během dne v Čechách budou opět tvořit místy přeháňky nebo i bouřky. Se srážkami na většině území musíme počítat v sobotu a navíc se ochladí. V Čechách se teploty budou pohybovat kolem 22 °C, na východě ještě zřejmě překročí 25 °C. V neděli budou postupně srážky ustávat a teploty se ustálí kolem 23 °C. V úvodu příštího týdne počasí u nás zřejmě opět ovlivní tlaková výše, a tak se vyjasní a bude se oteplovat. Proměnlivé počasí bude pokračovat i v dalších dnech.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Letošní červenec je zatím teplotně průměrný. Chladnější se zdá jen v kontrastu s červenci v uplynulých letech, které byly teplotně nadprůměrné. V minulém roce se u nás dokonce vyskytl extrémně teplý červenec. Naposledy se u nás teplotně průměrný červenec vyskytl v roce 2012.

Horký vzduch se v těchto dnech dostává na západ a jihozápad Evropy. Na jihu Španělska dnes teploty překročí i 45 °C. Na jihozápadě Francie se dostanou na 40 °C. Vlna veder v těchto oblastech dnes vrcholí a teplý vzduch se částečně přesouvá i do střední Evropy, ale jeho příliv zeslábne a vlna veder nás nečeká.

Počasí
Teploty se v Čecsku pozvolna vracejí na letní hodnoty, letošní červenec je zatím teplotně průměrný