Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Ochlazení a místy ještě déšť nebo přeháňky

Páteční Evropa: tornáda, silné bouřky i sněžení

Poslední srpnový den přinesl do Evropy rozmanité a nebezpečné počasí. Ve střední Evropě vydatně pršelo, na hřebenech Alp napadlo několik desítek centimetrů sněhu, Jadran sužovaly silné bouřky, v Německu a ve Francii se vyskytlo i tornádo.

Sněžení v Alpách
Vydatně sněžilo včera celý den na Zugspitze (nejvyšší hora Německa) a teploty se pohybovaly kolem -2 °C. Odpoledne zde leželo až 25 cm sněhu. Vydatné sněžení zasáhlo i Italské Alpy. V masivu Passo dello Stelvio Pass napadlo 40 cm sněhu.

Počasí
Passo dello Stelvio dnes ráno v severní Itálii (2760 m n. m.) Zdroj: popso.it

Tornádo v Německu a ve Francii
V severním a západním Německu se včera vyskytla řada přeháněk a bouřek. Z některých bouřkových oblaků vyčnívala i rotující nálevka tzv. funnel cloud (zárodek tornáda). Na severu Německa ve městě Travemünde dosáhlo až zemského povrchu a jednalo se tedy přímo o tornádo. Vážnější škody ovšem nezpůsobilo. Další tornádo se vytvořilo nad mořem na Azurovém pobřeží u města Menton a Monako ve Francii.


Působivý funnel cloud nad městem Bad Nauheim v Hesensku - až k zemi se naštěstí nespustil a nezpůsobil tedy žádné škody


Přímo tornádo se vytvořilo na Azurovém pobřeží ve Franicii nad mořem. Tornáda nad mořem bývají nazývána jako vodní smrště.

Silné bouřky
Silné bouřky s vydatnými srážkami včera sužovaly severní Itálii, ale i Chorvatsko. Ulice Zadaru se proměnily po vydatné bouřce v řeku. V bouřkách spadlo až kolem 100 mm srážek za krátkou dobu.