Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Padl absolutní teplotní rekord pro Česko

Dnes k nám vyvrcholil příliv horkého vzduchu. Teploty se na většině území pohybovaly mezi 34 °C až 38 °C. Lehce přes 30 °C se teploty dostaly i na horách. Strážný na Šumavě (834 m n. m.) hlásil odpoledne teploty kolem 31 °C. Nejtepleji dnes bylo ve Středočeském a Ústeckém kraji. Na většině území padly teplotní rekordy pro dnešní den.

Absolutní rekord pokořen
Nejvyšší teplota byla v Dobřichovicích v okrese Praha-západ, kde padl absolutní teplotní rekord pro Česko (vyšší teplota nebyla nikdy naměřena). Na stanici ČHMÚ tu v 16:20 bylo naměřeno 40,4 °C (přitom ještě ráno tu bylo kolem 14 °C). Dosavadní maximum bylo 40,2 °C, které bylo naměřeno 27. července 1983 v Praze-Uhříněvsi. Vysoké teploty hlásila i Řež u Prahy, kde teploměr ukázal 40 °C. V samotné Praze teplota vystoupila na 38,3 °C, stanice ČHMÚ v Plzni Bolevci hlásila 38,4 °C. V Brně teploty zůstaly kolem 35 °C.

Odkud extrémní tropy přišly
Tropický vzduch se k nám dostal ze Saharské oblasti Maroka přes Pyrenejský poloostrov, Francii a Německo. Během své cesty se ochladil jen částečně. Ve Francii naměřili o víkendu až 42,3 °C. Po celé zemi padaly teplotní rekordy. V Německu teploty vystoupily na 39 °C.

Tip: Aktuální teploty v ČR

Tropy
Na mapě je vyznačena cesta tropického vzduchu, který do Česka přinesl extrémní teploty