Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Alpy zasypal sníh, napadlo přes metr sněhu

V noci z úterý 21. října na středu 22. října jistě většina lidí zaznamenala přechod studené fronty přes naše území, která byla spojena právě s post-tropickou níží Gonzalo. Ochlazení s ní související bylo poměrně výrazné a projevilo se taktéž snížením hranice sněžení, které se u nás přechodně vyskytlo i okolo výšky 600 m n. m. Vliv zmiňované fronty však nebyl patrný pouze nad Českem, nýbrž i v Alpách, kde naměřili novou poměrně značnou sněhovou pokrývku.

Studená fronta postupovala od severozápadu, a tak se nejvíce projevila na severním návětří alpského masivu. Déšť přecházel ve sněžení či srážky smíšené v nadmořské výšce zhruba 1000 m n. m. Vzhledem k tomu, že se jednalo o poměrně vysoké úhrny, způsobilo počasí nemalé komplikace zejména v silniční dopravě. V horských oblastech se tvořila několik desítek centimetrů vysoká vrstva sněhu. Například rakouská meteorologická služba (ZAMG) informovala o tom, že na horách v pátek (24. 10.) leželo většinou mezi 50 a 150 cm sněhu, v nejvyšších polohách i kolem 200 cm. Celkem na severní straně Alp spadlo 100 až 200 mm srážek. Tyto srážkové úhrny jsou samozřejmě abnormální, v průběhu října zde v průměru za celý měsíc spadne 70 až 120 mm. V neděli v 7 hodin například pozorovatelé ze stanice na nejvyšší hoře Německa (Zugspitze, 2960 m n. m.) hlásili výšku sněhu 90 cm a k tomu teplotu -5 °C.

Počasí
Přírůstek výšky sněhové pokrývky v alpské oblasti od 21. října 8 hodin SELČ do 24. října 8 hodin (za 72 hodin) SELČ, zdroj: Zamg.ac.at

Vydatné sněžení nehlásily jen Alpy. V pátek sníh zasypal rozsáhlé území na jihozápadě Ukrajiny, kde se sněhová pokrývka vytvořila i v nižších polohách. Sníh napadl ovšem i v mnohem jižnějších zemích. Sněhovou pokrývku v sobotu hlásily pohoří v Rumunsku, Bulharsku či Řecku, kde na nejvyšší hoře Olymp naměřili 30 cm sněhu. Těžký mokrý sníh zde způsobil pády stromů a drátů elektrického vedení. Evropa tak za sebou má po létě první vpád zimy.

Satelitní snímek
Sněhová pokrývka (vyznačena světle zelenou barvou) na jihozápadě Ukrajiny zachycená na satelitním snímku z 25. října 11 hodin, zdroj: SHMÚ.sk