Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Aprílové počasí přineslo blesky, kroupy a sníh

Včera přes naše území přešla studená fronta, po které k nám začal proudit chladný a vlhký vzduch od severu až severozápadu. V něm se tvořila bohatá kupovitá oblačnost a s ní spojené přeháňky nebo i bouřky. Celkově na našem území uhodilo přes 1500 blesků, což je při této synoptické situaci relativně vysoké číslo. Na čele některých bouřek se tvořil i shelf cloud (nejvýraznější byl na Uherskohradišťsku). V některých přeháňkách bylo možné pozorovat oblaka typu mamma (kupovité výběžky ze základny oblaku), výrazné duhy nebo oblaka typu Kelvin-Helmholtz (vzácná oblaka ve tvaru vln). Díky chladnému počasí se v přeháňkách často vyskytovaly kroupy nebo sněhové krupky a ve vyšších polohách sněhové vločky. Dnes ráno leželo nejvíce nového sněhu na stanici ČHMÚ na Churáňově, kde napadlo 10 cm. Vyšší polohy Beskyd, Krkonoš a Jeseníků hlásily kolem 4 cm nového sněhu. Poprašek sněhu ovšem ležel i v Liberci nebo na některých místech Vysočiny.

Dnešní nejvyšší denní teploty jsou nízké. Na mnohých místech zůstávají jen kolem 7 °C až 8 °C. Na hřebenech hor se dokonce dnes vyskytne ledový den (teplota nevystoupí nad bod mrazu). Chladné počasí u nás ovšem dlouho nevydrží. Již v pátek teploty opět překročí 15 °C. O víkendu se dokonce podle současných předpovědí mohou vyšplhat až na 20 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teploty na numerickém modelu

Fotogalerie

Včerejší počasí bylo velmi fotogenické. Níže vám přinášíme nejlepší snímky zachycené v průběhu včerejšího dne.

Shlef cloud
Nádherný shlef cloud na jižní Moravě (u obce Jalubí) včera odpoledne, autor: Zdeněk Odstrčilík

Mamma
Oblak typu mamma po bouřce u Hodkovic nad Mohelkou (Liberecký kraj), autor: Jiří Kouřil

Přeháňka
Příchod vydatné přeháňky nad Brno, autor: Tomáš Zatloukal

Kelvin-Helmholtz
Oblaka typu Kelvin-Helmholtz - oblaka ve tvaru vln v levé části snímku z kamery v Tušimicích na severu včera před polednem, zdroj: ČHMÚ

Přeháňka
Příchod vydatné přeháňky do Příbrami včera v 16:40, zdroj: ČHMÚ