Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Čekají nás i arktické dny, kdy teploty nepřekročí -10 °C

Před námi je výrazné ochlazení, které k nám přinese nezvykle chladný vzduch. Čekají nás dokonce tzv. arktické dny, kdy teploty zůstanou celý den pod -10 °C. Ty se v této zimě vyskytly zatím jen ojediněle na hřebenech Krkonoš. V následujících dnech s nimi ovšem musíme počítat nejen na horách, ale ojediněle (zejména na severovýchodě území) dokonce i v nížinách, což je na konci února hodně nezvyklá situace a lze očekávat i překonávání rekordů v nejnižších denních naměřených maximech. Naopak překonávání rekordů v denních minimech tak časté nebude. Rekordnímu poklesu teplot v nočních hodinách bude totiž bránit větší množství oblačnosti a hlavně vítr. O to více bude ovšem chladněji během dne, kdy se vlivem oblačnosti vzduch neprohřeje a pocitovou teplotu naopak významně sníží vítr. Více se také chladný vzduch projeví na severovýchodě našeho území, kam bude pronikat nejvíce a zároveň zde leží i souvislá sněhová pokrývka.

O výjimečností přicházejícího ochlazení svědčí očekávané teploty v hladině 850 hPa (výšce 1500 m), která dobře zachycuje charakter vzduchové hmoty, která k nám proudí. V příštím týdnu by v této hladině mohla teplota klesnout pod -20 °C. Naposledy se tak stalo v únoru 2012 a před tím v roce 2001. Tak chladná vzduchová hmota se k nám dostává v průměru jen jednou za 5 let.

První arktický den mimo hory se může hlavně na severovýchodě našeho území objevit v neděli. Denní maxima se očekávají sice mezi -8 °C až -4 °C, ale v místech, kde se vytvoří nízká oblačnost, zůstanou kolem -9 °C. Nízká oblačnost se bude v neděli tvořit hlavně na severovýchodě. Významně ovšem pocitovou teplotu sníží mírný vítr. Průměrná rychlost bude sice jen kolem 20 km/h, ale pocitová teplota díky němu klesne o dalších 5 °C až 10 °C. Pokud tak na teploměru bude kolem -8 °C, pocitově nám to při takovémto větru přijde jako -15 °C. Silné mrazy doprovodí noc z neděle na pondělí. Teploty klesnou na -10 °C až -14 °C, při slabém větru a na sněhové pokrývce pod -15 °C. V pondělí budou denní maxima podobná jako v neděli. Mrazy u nás budou vrcholit zřejmě v úterý a ve středu. Denní maxima se očekávají mezi -10 °C až -6 °C. Ráno budou teploty klesat na -11 °C až -15 °C, při utišení větru, protrhání oblačnosti a na sněhové pokrývce i pod -20 °C. Oteplovat se začne zřejmě ve druhé polovině týdne.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot na další dny

Teplota
Teplota v hladina 850 hPa (výška 1500 m) v polovině příštího týdne - nad Evropu se dostane mimořádně chladný vzduch, numerický model