Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Vtrhne k nám arktický vzduch

V příštím týdnu nás čeká návrat zimního počasí a to na březen neobvykle silný. Pronikne k nám totiž arktický vzduch. Nad střední Evropou se navíc vytvoří výrazné teplotní rozhraní. Díky němu nás čeká prudká změna počasí. Z jara přejdeme zpět do zimy.

Vzduch přijde z Arktidy
Studený vzduch k nám dorazí z polárních oblastí Arktidy. Již dnes začal pronikat do Skandinávie a v následujících dnech se bude zvolna šířit dále k jihu. O víkendu se ve střední Evropě vytvoří výrazné teplotní rozhraní. Česká republika bude zatím ležet v jeho teplejší polovině. Velmi chladný vzduch se bude držet v severních částech Německa. Proudit k nám začne v průběhu pondělí, některé modely jeho proniknutí na naše území oddalují až na noc z pondělí na úterý.

O kolik stupňů se ochladí?
Zatímco v neděli nebo v pondělí ještě na jihu území teploty překročí 10 °C, po ochlazení nejvyšší teploty zůstanou pod bodem mrazu, většinou kolem -2 °C. Velmi nízké budou především noční teploty. Klesat budou pod -5 °C, při vyjasnění i pod -10 °C, v mrazových kotlinách na horách pod -20 °C. Sněžení se vrátí i do nížin.

Podobnost s přelomem roku 1978/1979
Změna počasí nápadně připomíná známou situaci na přelomu roku 1978 a 1979, kdy k nám pronikl taktéž od severu arktický vzduch. Ochlazení tehdy bylo mnohem výraznější, ochladilo se o 20 °C až 30 °C během 24 hodin. Letos je sice rozložení tlakových útvarů podobné, ale situace přichází v březnu. Ochlazení tedy nebude tak výrazné. Naopak se ovšem při změně počasí mohou objevit bouřky. Více údajů naleznete v našem archivu počasí (31.12.1978).

Na přesném termínu přechodu frontálního rozhraní přes naše území se zatím jednotlivé numerické modely neshodují. Některé ho počítají již na nedělní večer, jiné ho odsouvají až na noc z pondělí na úterý. S tím souvisí i množství srážek a kolik sněhu napadne.

Počasí
Předpověď teplot v Evropě v hladině 850 hPa (přibližně ve výšce 1500 m) podle modelu ECMWF v neděli kolem poledne - na frontálním rozhraní se budou tvořit jednotlivé tlakové níže (viz níže se středem nad Německem), které budou postupovat od západu k východu. Masa chladného vzduchu rozdělí střední Evropu Zdroj: ČHMÚ