Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Strakonice zasáhlo vydatné krupobití

Minulý rok, kdy Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna, v Česku mnohde ležela sněhová pokrývka (fotografie) a koledníci vyrazili do zasněžených měst. Letos Velikonoce připadly až na poslední dekádu dubna, kdy už je sněžení v nižších polohách výjimečné, ačkoliv v roce 1980 zasypaly Česko nezvyklé přívaly sněhu. Tehdy 23. dubna hlásily Říčany u Prahy 35 cm sněhu. Sněhu jsme se letos sice nedočkali, ale i přesto se na některých místech vyskytly bílé Velikonoce. Odpoledne se totiž na Šumavě začaly tvořit bouřky, které například do Strakonic, Hutě pod Třemšínem nebo Strunkovic nad Blanicí přinesly silné krupobití. Malé kroupy vydržely na zemi a vytvořily souvislou bílou pokrývku. Nejhorší byla situace ve Strakonicích, kde příval vody a krup zaplavil několik ulic. V ulici Pohraniční stráže musela být na odklízení krup dokonce nasazena těžká technika. Stanice ČHMÚ ve Strakonicích zaznamenala mezi 17. a 18. hodinou srážkový úhrn 35,8 mm. Vydatné krupobití dnes bylo hlášeno také z města Penzberg na jihu Bavorska. Zde kroupy vytvořily až 20 cm vysokou pokrývku. Do ulic ve městě dokonce musely vyjet sněžné pluhy. Provoz v ulicích se zastavil a vydatné srážky vyplavily i několik sklepů. Za vydatným přísunem krup stál především velmi pomalý postup bouřky (nad městem setrvala dlouhou dobu). Kroupy jsou v posledních dnech hlášeny z celé Evropy. Nedosahují ovšem velikostí, které by poškozovaly střechy, auta nebo úrodu.

Fotogalerie

První tři obrázky níže jsou ze Strakonic, kde vydatnou bouřku zdokumentoval pan Jan Mareš. Odklízení krup v ulici Pohraniční stráže, která byla nejvíce zasažena, pokračuje i v nočních hodinách. Poslední obrázek zachycuje situaci ve městě Penzberg dnes odpoledne po vydatném krupobití (Merkur-online.de).

Kroupy
Strakonice - ulice Pohraniční stráže z dnešních 18:00. Bouřka byla ve Strakonicích velmi vydatná - příval krup a vody zaplavil ulici. Autor: Jan Mareš

Kroupy
Příval krup ve Strakonicích pokryl ulice. Autor: Jan Mareš

Kroupy
Příval krup ve Strakonicích pokryl ulice. Autor: Jan Mareš