Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo i bouřky

Tropická bouře Phailin ohrožuje Indii

Jedna z nejsilnějších tropických bouří v Bengálském zálivu za poslední roky se v současné době nachází nedaleko pobřeží východní Indie. Tropická cyklóna se zformovala 4. října v Thajském zálivu, odkud pokračovala dále na východ k Indii. Její síla nyní odpovídá 4. kategorii z pěti možných. Ještě před několika hodinami nad oceánem ovšem dosahovala 5. nejvyšší kategorie. Na východním pobřeží Indie se v centru tropické cyklóny očekávají četné nárazy větru přes 150 km/h. Vzedmuté moře zaplavuje pobřežní oblasti. Úřady zahájily rozsáhlé evakuace, největší za posledních 23 let. Své domovy muselo opustit přes půl miliónu lidí v regionech Odisha a Andhra Pradesh. V roce 1999 si podobná tropická cyklóna v Indii vyžádala až 10 000 obětí. Jak velké škody bouře v Indii způsobí, ukáží následující hodiny.

Zatímco v Americe jsou tropické bouře letos relativně slabé, Asie zažívá jednou z nejhorších sezón tropických bouří. Nejsilnější (z pohledu škod a síly větru) byla zatím bouře Usagi.

Tip: Satelitní snímek světa

Phailin
Na obrázku je vyznačena cesta tropické bouře Phailin od 4. října do dnešního dne - barva koleček označuje kategorii tropické bouře - červená je 5. kategorie tj. nejvyšší, oranžová 4. kategorie, světle oranžová 3. kategorie, žlutá (současná) 2. kategorie Zdroj: Wikipedia