Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

V Česku hrozí silné bouřky, před námi je deštivé počasí

V následujících dnech počasí dovoleným přát nebude. Dnešní den bude nejteplejší z celého týdne. Nejvyšší denní teploty vystoupí na tropických 30 °C až 35 °C. Vlivem vysoké vlhkosti vzduchu musíme počítat s pocitem dusna. Odpoledne začne narůstat kupovitá oblačnost a objevit se mohou první bouřky. Častější budou ovšem až večer a v noci na zítřek. Bouřky budou ojediněle velmi silné. Doprovodí je přívalové srážky s úhrny kolem 30 mm, silné nárazy větru o síle až 90 km/h a kroupy. Hlavním nebezpečím bouřek bude silný vítr, který může napáchat škody (v některých oblastech lze očekávat pády stromů či výpadky elektrické energie). Ve druhé polovině noci začnou bouřky v Čechách slábnout a přesunou se hlavně na Moravu a Slezsko, kde budou doznívat i zítra ráno.

Tip: Numerický model - předpověď srážek na další dny

Během zítřejšího dne musíme počítat s deštivým počasím. Nejvydatnější srážky k nám dorazí na frontální vlně z Alp zítra k večeru. Stále se mohou vyskytovat i bouřky. Největší pravděpodobnost jejich výskytu bude na jihu a východě území, ale již nebudou tak silné jako v noci na dnešek. Očekává se ovšem místy vydatný déšť. V páse od Šumavy přes Vysočinu až po Jeseníky může napršet do středečního rána kolem 60 mm srážek.

Srážky se u nás vyskytnou i ve středu a ve čtvrtek, ale již nebudou tak vydatné. Teploty při deštivém počasí nepřekročí ani 20 °C a budou výrazně podprůměrné. V pátek se počasí začne vylepšovat. O víkendu k nám pronikne i teplejší vzduch a vrátí se slunečné počasí.

Bouřky
Zvlněná studená fronta do Česka přinese ojediněle velmi silné bouřky s potenciálem způsobit škody.