Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a přes den teplo, sucho a riziko vzniku požárů stoupá

Zhodnocení srážkových úhrnů v březnu

Poslední srážkově průměrný měsíc se u nás vyskytl v říjnu. Zimní měsíce přinesly velmi málo srážek. Letošní březen se na mnohých meteorologických stanicích konečně zařadí mezi srážkově průměrné měsíce. V Praze Ruzyni spadlo celkem 38 mm srážek, dlouhodobý průměr pro březen přitom činí 28 mm. V Českých Budějovicích spadlo 28 mm srážek, což odpovídá dlouhodobému průměru. V Liberci spadlo až 57 mm srážek (průměr činí 52 mm). Nejméně za celý měsíc pršelo na západě Čech, na jižní a východní Moravě a ve Slezsku. V těchto oblastech bude opět březen srážkově podprůměrný. V Brně spadlo jen 11 mm srážek (dlouhodobý průměr činí 30 mm). Nejsušší březen se zde vyskytl v roce 2012, kdy spadlo jen 2,2 mm srážek. Podobně malé množství srážek hlásí také stanice Holešov nebo Ostrava. V Chebu na západě Čech spadlo 19 mm srážek (dlouhodobý průměr zde činí 32 mm).

Ve zbývajících dnech letošního března se již žádné srážky neočekávají. Většina srážek letos spadla mezi 22. březnem až 25. březnem. Jednalo se o nejvydatnější srážky od začátku letošního roku a díky nim nebude letošní březen na celém území srážkově výrazně podprůměrný. Nejvíce napršelo podle ČHMÚ ve Frýdlantském výběžku a v Jeseníkách, kde úhrny v tomto období (za 4 dny) dosáhly kolem 60 mm. Vysoké úhrny od 20 do 40 mm byly i ve středních, východních a jižních Čechách. Zejména ve vyšších polohách výrazněji zapršelo také v polovině března.

Tip: Archiv počasí - prohlédněte si, jaké bylo počasí v minulých letech

Srážky
Celkový úhrn srážek v období od 22.3. až 25.3. - v tomto období naše území zasáhly nejvydatnější srážky od začátku roku, v některých oblastech ovšem pršelo málo, zdroj: ČHMÚ, zvětšit