Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes přeháňky hlavně na horách, zítra i jinde

Příčina současného chladného počasí

Možná se vám zdá současný průběh léta poněkud podivný a zejména chladný. Oprávněně, vždyť současné denní teploty se pohybují 3 až 4 °C pod dlouhodobým normálem pro tyto dny. Řada lidí už - obrazně řečeno – láme nad letošním létem hůl a možná trochu neoprávněně získává pocit, že to léto vlastně nebylo moc teplé, což ale není pravda – připomeňme si vysoké teploty v červenci, který skončil s výrazným teplotním přebytkem a zapsal se jako měsíc teplotně silně nadnormální. Ani červen nebyl chladnější, spíš naopak.

Zatímco v červenci a ještě začátkem srpna dominovalo středoevropskému počasí nepříliš výrazné tlakové pole vyplněné teplým vzduchem, ve kterém se dařilo četným a někdy i velice silným bouřkám, změna přišla v polovině minulého týdne. Krátce předtím se do cirkulace nad Evropou zapojil ex-hurikán Bertha, který potrápil obyvatele Britských ostrovů deštěm a pořádně silným větrem – na polovinu srpna věc poměrně neobvyklá (viz obr 1). S ní spojená zvlněná studená fronta v polovině minulého pracovního týdne zahájila příliv chladnějšího vzduchu od západu.

Synoptická mapa
Obr. 1: Přízemní analýza Německé povětrnostní služby z půlnoci (světového času, tj. 2 h SELČ) 11. srpna – tlaková níže nad Velkou Británií je pozůstatkem hurikánu Bertha. S ní spojená studená fronta se při svém postupu na východ nad střední Evropou vlnila a ukončila příliv teplého vzduchu od jihozápadu, zdroj: Wetter3.de

Koncem minulého týdne se nad severozápadní Evropou prohloubila další tlaková níže Wilma a s ní přišla do Česka další dávka chladného a vlhkého vzduchu od západu.

Příčinu současného chladného počasí můžeme spatřit také v tryskovém proudění, jakémsi motoru našeho počasí, které se nachází ve výšce kolem 10 km nad zemí. To je v těchto dnech vysunuto výrazně na jih. Odděluje od sebe teplý vzduch jižně od chladného vzduchu ležícího severně od tohoto pásu silného větru. Jak je patrné z obr. 2, během následujícího víkendu bude tryskové proudění stále ležet nad střední Evropou a Česko se bude nacházet na jeho chladné, severní straně. Znamená to, že v nejbližších dnech žádné výrazné oteplení čekat nemůžeme.

Proudění
Obr. 2: Předpověď polohy tryskového proudění (barevně vyznačeno v mílích/hodinu, 1 míle za h = 1, 61 km/h) pro neděli 24. srpna ve 20 hodin SELČ, zdroj: Netweather.tv

Výhled na další dny

A s čím počítají modely pro zbytek srpna? Až do poloviny příštího týdne spíše s podprůměrně teplým počasím. Pak by se sice mělo oteplovat, ale jen pozvolna. Americký model GFS sice počítá i s lehce nadprůměrnými teplotami (v hladině 850 hPa kolem 12°C, tj. maximy u země kolem 25-26 °C), ale jen v některých bězích tzv. ensemblové (jde o řadu předpovědí, kdy se lehce pozmění výchozí podmínky, aby bylo zřejmé, jako moc stabilní a spolehlivá daná předpověď je) předpovědi (viz obr. 3). Model evropského předpovědního centra ECMWF je poněkud opatrnější a oteplení dává asi o 2-3 °C menší. A pokud se podíváme na průměr ensemblových předpovědí na samotný začátek školního roku, oba modely se v zásadě shodují a počítají teploty v hladině 850 hPa kolem 8 °C, což při slunečním svitu může dělat až 23 °C, tedy žádné léto.

Proudění
Obr. 3: Tzv. ensemblová předpověď modelu GFS pro uzlový bod 50 ° s. š. a 15° v. d. (jihovýchodně od Prahy). V horní části obrázku je znázorněna předpověď teploty v hladině 850 hPa (červeně dlouhodobý průměr), v dolní části pak 6hodinové úhrny srážek, zdroj: Wetterzentrale.de