Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Pronikne k nám původem arktický vzduch

V tomto týdnu zažíváme nadprůměrně teplé počasí. Dnes se již nízká oblačnost vyskytuje kromě hor na celém území. Na začátku týdne se ovšem zejména na východě území protrhávala a teploty se šplhaly i na rekordní hodnoty přes 15 °C. Vůbec nejvyšší teplota byla naměřena v pondělí, kdy bylo v Karviné téměř 19 °C. Na jihu Německa se v pondělí teploty dostaly dokonce i přes 20 °C. Dnes se rtuť teploměru vyšplhá na 6 °C až 10 °C. Ranní teploty zůstaly vysoko nad bodem mrazu, většinou kolem 6 °C. Obvykle se přitom podle dlouhodobých průměrů v tomto období ranní teploty pohybují kolem bodu mrazu a odpolední zůstávají u 5 °C. Nadprůměrné teploty u nás setrvají po celý tento týden. Lehce se začne ochlazovat v neděli, kdy se nejvyšší denní teploty budou pohybovat mezi 3 °C až 7 °C. Přes naše území bude během neděle přecházet studená fronta. Projeví se především velkou oblačností. Srážky budou jen ojedinělé.

Po jejím přechodu k nám v pondělí začne proudit původem arktický vzduch ze severu. Výrazně se tak ochladí a protrhá se nízká oblačnost. Ranní teploty budou v pondělí kolem -3 °C a přes den se dostanou nejvýše na -1 °C až 3 °C. K tomu se především na severovýchodě území objeví sněhové přeháňky. Velmi chladná bude noc z pondělí na úterý. Na většině území se vyjasní a teploty poklesnou na -3 °C až -7 °C. V úterý během dne nás čeká slunečné počasí, ale teploty se budou pohybovat jen lehce nad bodem mrazu. Chladné počasí zřejmě dlouho nevydrží. Ve čtvrtek se očekává obnovení západního proudění a teploty opět překročí 5 °C. Příliv chladného vzduchu tak bude jen přechodný.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teplota
Teplota ve výšce cca 1500 m nad zemí (850 hPa) v pondělí dopoledne. Zde je dobře patrný příliv chladného a původem arktického vzduchu do střední Evropy. Jeho příliv bude ovšem jen přechodný.