Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Vydatný déšť i sněžení ve střední Evropě

Počasí ve střední Evropě včera ovlivnila vlnící se studená fronta. Na našem území se projevila trvalým deštěm, kdy spadlo většinou od 10 do 20 mm srážek. Na severozápadě Čech a jihu Moravy ovšem na mnohých místech zůstalo sucho. Srážky sem vůbec nedorazily nebo spadlo jen pár desetin milimetrů srážek. Zejména na jižní Moravě se tak prohlubuje srážkový deficit a panuje zde z našeho území největší ohrožení půdním suchem, které by mohlo nastat v létě. Na hřebenech Krkonoš se dokonce k večeru vyskytlo sněžení a napadl poprašek sněhu.

O poznání vydatnější srážky se vyskytly v sousedních zemích. Slovensko zasáhly silné bouřky, které způsobily v Tatrách i bleskové povodně. Hladiny řek stouply také na jihu Německa, ale vážnější škody nezpůsobily. Na jihu Bavorska spadlo za 48 hodin od 40 do 60 mm srážek. Ve vyšších polohách Alp vydatně sněžilo. V nadmořských výškách nad 1000 m se vytvořila souvislá sněhová pokrývka. Ojediněle napadlo až půl metru sněhu (například na německém vrcholu Herzogstand).

Zítra se vydatné srážky přesunou nad Balkán. U nás se naopak zítřek obejde zcela beze srážek. Déšť k nám opět dorazí v sobotu, ale hlavní srážkové pásmo s vydatným deštěm zůstane jižně od našeho území v Rakousku.

Alpy
Rakouské Alpy dnes odpoledne nedaleko vrcholu Großglockner - vrátila se zima, zdroj: Foto-webcam.eu

Alpy
Rakouské Alpy nedaleko vrcholu Ankogel, zdroj: Foto-webcam.eu

Srážky
Celkový úhrn srážek za včerejší den, zdroj: ČHMÚ