Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Do Česka vtrhlo sněžení, budou se tvořit sněhové jazyky

Od severozápadu k nám proniká chladný vzduch, a tak již dnes ráno na západě a severu Čech i v nížinách začalo vydatně sněžit. Během dne zároveň bude zesilovat vítr. Díky němu se začnou tvořit sněhové jazyky místy i závěje a to zejména zítra. Před tvorbou sněhových jazyků, místy i zavějí upozorňuje i ČHMÚ. Upozornění platí pro celou ČR od dnešního večera až do úterního večera.

Upozornění

Kolem tlakové níže nad Skandinávií k nám bude zesilovat příliv studeného a vlhkého vzduchu od severozápadu.

V důsledku sněžení a zesílení větru se budou během neděle tvořit nad 800 m sněhové jazyky. V průběhu noci na pondělí s trváním do úterního večera se od 400 m budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Vítr bude zesilovat v průběhu neděle na čerstvý severozápadní 5 až 9 m /s, v nárazech kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s. K dalšímu zesílení větru dojde v noci na pondělí a během pondělí na 6 až 11 m/s, v nárazech 15 až 20 m/s, od 600 m 20 až 25 m/s. Vítr bude postupně od západu slábnout v průběhu úterý.

Nová sněhová pokrývka: Noc pondělí a pondělí: 2 až 15 cm, na horách 10 až 30 cm sněhu. V úterý: 0 až 2 cm, na horách do 7 cm sněhu

Doporučení ke zmírnění následků jevů:
Při cestování sledovat zpravodajství Zelené vlny, jezdit opatrně, doporučuje se vozit s sebou sněhové řetězy.
Na horách sledovat informace horské služby a dodržovat jejich pokyny.

Zdroj: ČHMÚ