Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

El Niño je nejsilnější od roku 1998

El Niño – slovní spojení, které se v posledních měsících často skloňuje ve spojení s různými rozmary počasí na mnoha místech Země. Jednoduše řečeno, El Niño znamená situaci s nadprůměrně teplou vodou ve střední a východní části rovníkové oblasti Tichého oceánu. Taková situace právě teď probíhá, jak je patrné z obr. 1 – odchylky teploty v centrální a východní části Pacifiku přesahují i 3 °C.

El Niño
Obr. 1: Odchylka teploty vody od dlouhodobého normálu (1971-2000) dne 29. září 2015, zdroj: NOAA.gov

Za počátek jevu El Niño se přitom považuje situace, kdy odchylka teploty v oblasti mezi 120. a 170. poledníkem západní délky přesáhne 0,5 °C, což nastalo na přelomu letošního dubna a května. Během září se odchylka teploty místy přehoupla přes hranici 2 °C a to znamená, že zažíváme velmi silné El Niño. A nejen to, letošní El Niño se už dostalo mezi čtveřici nejsilnějších za posledních 65 let (1972-73, 1982-83, 1997-98).

Naskýtá se samozřejmě otázka, co bude dál – podle posledních předpovědí (obr. 2) vydrží s pravděpodobností kolem 95 % i během následující zimy a poté, během jara 2016, bude postupně slábnout. Zatím není ještě jisté, jestli se stane vůbec nejsilnějším El Niñem od roku 1950. Možné to ale je – obvykle totiž El Niño dosahuje svého vrcholu v pozdních měsících daného roku.

El Niño
Obr. 2: Stav (plná čára) a očekáváný vývoj (čárkovaně průměr ensemblové předpovědi) El Niña pro následující období (údaje pro vzdálenější období než říjen jsou počítány jako průměr pro tři měsíce, názvy měsíců jsou uvedeny v angličtině v podobě prvního písmena, tj. např. OND znamená October, November, December, tj. říjen, listopad a prosinec), zdroj: NOAA.gov

Je nutné zdůraznit, že El Niño neznamená jen vyšší teplotu vody v Pacifiku, ale má výrazné dopady i na počasí v celé oblasti obklopující Tichý oceán. Pokud se prognózy naplní, znamená to i výrazné projevy během následující zimy. Například víc srážek než obvykle se objeví na západě Ameriky – v což doufají zejména v Kalifornii, kde by tyto srážky mohly konečně ukončit extrémní 4leté sucho. Naopak jejich nedostatek se dá očekávat v jihovýchodní Asii a v severovýchodní Austrálii (viz obr. 3). Ostatně už teď se sucho prohlubuje v Indonésii, kde se nedaří uhasit rozsáhlé lesní požáry a kouř z nich trápí život tamním obyvatelům. Pokud jde o střední Evropu, tam v podstatě žádné výrazné projevy související s El Niñem pozorovatelné nebývají. Je ale zřejmé, že nepříznivé počasí může vést k neúrodě zemědělských plodin, což pak i ve střední Evropě pocítíme v podobě jejich zdražení.

El Niño
Obr. 3: Oblasti s největšími klimatologickými anomáliemi spojenými s epizodou El Niño v prosinci až únoru, zdroj (upraveno): NOAA.gov