Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Převážně zataženo s deštěm a citelně chladněji

Západ Evropy chladný, východ naopak i tropický

Září rozdělilo počasí v Evropě na dvě oblasti. Zatímco západní polovina Evropy hlásí zejména v posledním týdnu výrazně podprůměrné teploty, ve východní polovině Evropy naopak panují nadprůměrně vysoké teploty. Nejvíce se teplota od průměru v tomto týdnu odchýlila ve Francii, kde jsou teploty až o 5 °C nižší, než je v září obvyklé. Také naše území patří do chladnější části Evropy. V Čechách je v posledních 7 dnech v průměru o 2 °C chladněji než obvykle. Naopak na Moravě a ve Slezsku byly hlášeny průměrné teploty. Ještě ve čtvrtek se zde totiž dostaly na letních 26 °C. Od pátku ovšem deštivé a chladné počasí panuje i zde. Čím více na východ od našeho území pojedete, tím teplejší bude počasí. Východ Evropy je totiž naopak nadprůměrně teplý. Ukrajina hlásí o 5 °C vyšší teploty, než zde v září panují obvykle. Teploty se na jihovýchodě země šplhají na 33 °C. Nejtepleji je samozřejmě na Balkánu. V Bulharsku a v Řecku se dnes očekávají teploty až kolem 35 °C. V Turecku se potom dostávají až na 40 °C. Oproti tomu Španělsko hlásí denní maxima většinou kolem 25 °C.

V příštím týdnu se výrazné teplotní rozdíly mezi západem a východem Evropy postupně vyrovnají. Nástup babího léta se ovšem v Evropě neočekává. Ani na našem území se zatím výrazněji neoteplí. Denní maxima se u nás v příštím týdnu budou pohybovat jen kolem 15 °C. S blížícím se koncem září ovšem takové hodnoty začnou odpovídat postupně dlouhodobým průměrům.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na numerickém modelu

Teploty
Odchylka teploty za posledních 7 dnů v Evropě od dlouhodobého průměru - na západě bylo chladno, na východě naopak nezvykle teplo, zdroj: Weatherbell.com