Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Postupně přeháňky, hlavně na pomezí Moravy a Čech bouřky

Evropa letos poprvé hlásí tropické teploty

Dnes byla v letošním roce poprvé v Evropě naměřena tropická teplota. Na jihu Španělska dnes na meteorologické stanici u města Granada v 17:00 teplota vystoupila na 30,2 °C. Na 30 °C se teplota dostala také na Kypru na letišti Ercan. Vzduch se sice v těchto oblastech prohřál až na tropické hodnoty, na koupání to ovšem ještě není. Na jihu Španělska i v okolí Kypru se teplota Středozemního moře pohybuje kolem 18 °C, na severu Španělska klesá na 15 °C. Teplé počasí na jihu Španělska vydrží i v dalších dnech, ochlazovat se začne postupně od pátku.

Nástup prvních tropických teplot na začátku dubna je v Evropě obvyklý. V minulém roce byly zaznamenány první tropické teploty na přelomu března a dubna, kdy bylo 30 °C v Turecku. Před čtyřmi roky se 7. dubna ve Španělsku dokonce teploty šplhaly až na 32 °C. Duben je letos v Evropě teplotně výrazně nadprůměrný zatím jen v České republice, Německu a zemích Beneluxu. V ostatních zemích je spíše průměrný. Teplotně podprůměrný je v Rusku, kde na začátku dubna i vydatně sněžilo.

Nadprůměrné teploty v Česku
V Česku bylo dnes naměřeno nejvíce 23 °C (například v Žatci nebo Šlotavě na Nymbursku). Zítra teplota překročí 20 °C ještě na východě území (od západu se začne ochlazovat).

Tip: Numerický model - předpověď teplot v Evropě na numerickém modelu

Teploty
Teploty v Evropě dnes v 17:00, do Evropy proudí teplý vzduch od jihozápadu, zdroj: Teplotní mapa Evropy