Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Většinou bez deště a hlavně na severovýchodě i polojasno

Severozápad Evropy hlásí silnou vichřici

V Evropě se v tomto týdnu opět prosadilo výrazné západní proudění, které přináší teplejší vzduch z Atlantiku. Teploty jsou tak v celé Evropě výrazně nadprůměrné. Ve střední a východní Evropě se včera teploty od dlouhodobého průměru odchýlily až o 10 °C. Západní Evropu navíc opět sužují hluboké tlakové níže, které stejně jako v prosinci přinášejí velmi silný vítr. Silná vichřice dnes zasáhla Skotsko. V horských polohách nárazy větru dosahují hodnot kolem 180 km/h. Na vrcholu Cairn Gorm byl naměřen náraz větru dokonce až 233 km/h. Na pobřeží se nárazy větru pohybují do 140 km/h. Vítr vzedmul vlny o výšce přes 10 metrů. Odpoledne vichřice dorazí také na jih Norska. V oblasti se rychle prohlubuje tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Marita. U pobřeží Norska tlak v jejím středu dnes večer klesne na 945 hPa. Vítr začne zesilovat také na našem území. Již dnes odpoledne a večer naměříme v Čechách čerstvý vítr s nárazy kolem 50 km/h. Na síle vítr nabere zítra večer a v noci na neděli při přechodu studené fronty. V nárazech dosáhne až 80 km/h, na hřebenech hor (zejména na severu) kolem 100 km/h. Výraznější komplikace se u nás v souvislosti s větrem ovšem neočekávají.

Od větrného počasí si Evropa neodpočine ani v následujícím týdnu. V pondělí zasáhne Britské ostrovy a Severní moře další hluboká tlaková níže. V Atlantiku vzedme dokonce vlny o výšce přes 15 metrů, které zasáhnou severozápadní pobřeží Irska a Skotska. Na pobřeží se očekávají značné škody.

Tip: Numerický model - předpověď rychlosti větru v nárazech v Evropě

Vlny
Předpověď výšky vln v pondělí odpoledne v Atlantiku, v černě vyznačených oblastech přesáhnou 15 metrů, zdroj: Magicseaweed.com