Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Hurikány Maria a Lee se stočí k Evropě

Nad Atlantikem se v současné době nachází dva hurikány první (nejslabší) kategorie. Hurikán Maria se nachází necelých 400 km od východního pobřeží USA. Tento hurikán v minulém týdnu způsobil značné škody v Karibiku. Od té doby ovšem výrazně zeslábl a nyní se udržuje nad Atlantikem, kde již škody nepůsobí. Hurikán Lee se nachází 2000 km východně od hurikánu Maria. Je to poměrně malý hurikán a dosáhl nejvýše na první kategorii. Po celou dobu zůstává nad oceánem a nepůsobí žádné škody. V současné době oba hurikány postupují na sever Atlantikem. V pátek se ovšem začnou stáčet k východu. Dostanou se totiž do oblasti tryskového proudění nad Atlantikem. To jejich postup výrazně změní. Rychle se začnou Atlantikem přesouvat k Evropě. Nad chladnějšími vodami Atlantiku budou ovšem slábnout a spojí se do jedné hluboké tlakové níže, jejíž střed bude v neděli ležet zřejmě mezi Islandem a Irskem. Předpovědi se ovšem na přesné poloze zatím neshodují. Ex-hurikány Maria a Lee se zde projeví jako výrazná tlaková níže, které se v této oblasti ovšem vyskytují zcela běžně. Nárazy větru dosáhnou hodnot kolem 110 km/h, což zde není nic neobvyklého. Hurikány Maria a Lee tak sice ovlivní proudění nad Evropou, ale nijak nezvyklé počasí nás nečeká. To, jestli u nás bude pršet nebo nás naopak čeká v příštím týdnu slunečné počasí, bude záležet na přesném postupu těchto ex-hurikánů přes Evropu (na něm se zatím modely přesně neshodují).

Tip: Počasí na mapě světa - pohled na hurikány Maria a Lee v Atlantiku


Pohled na hurikány Maria u pobřeží USA a menšího hurikán Lee východně od hurikánu Maria v Atlantiku dnes dopoledne - oba hurikány se stočí nad Evropu.


Předpověď na neděli, kdy se podle modelu GFS pozůstatky hurikánu Maria a Lee budou nacházet u Evropy (spojí se a vytvoří hlubokou tlakovou níži mezi Islandem a Irskem).