Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přechodně více oblačnosti, ale srážky nepřinese

Rozsáhlý hurikán Irma pustoší Karibik

Jeden z nejsilnějších hurikánů v historii pozorování v Atlantiku se aktuálně žene Karibikem a ohrožuje také USA. Hurikán dostal jméno Irma a již teď je jisté, že škody po něm budou katastrofální. V uplynulých dnech dosahoval nejvyšší páté kategorie. Dnes zeslábl na hurikán čtvrté kategorie. Zatím zasáhl několik ostrovů v Karibiku a zanechal za sebou zkázu. Vyžádal si nejméně 14 obětí. Většina obyvatel ostrova Barbuda, který Irma zpustošila ve středu, přišla o svá obydlí. V hurikánu byl naměřen náraz větru o síle až 295 km/h. Silnější náraz větru byl v Atlantiku naměřen jen během hurikánu Allen v roce 1980. Rozsáhlé škody ovšem nepůsobí jen vítr, ale i vydatné srážky. V některých oblastech spadlo i přes 500 mm srážek. Rozsáhlé povodně navíc vyvolává i vzedmutá hladina oceánu. V některých oblastech vítr vzedmul hladinu až o 6 metrů. Vlny v oceánu přesahují výšku 15 metrů. Hurikán je extrémní nejen svou silou, ale i tím, jak je rozsáhlý. Oblast, ve které rychlost větru přesahuje 100 km/h, je široká přes 400 km. Přitom podobně silný hurikán Andrew (kategorie pět) v roce 1992 byl svým rozsahem jen poloviční.

V neděli hurikán Irma dorazí také na Floridu, kde již probíhají rozsáhlé evakuace. V Miami se očekává rychlost větru v nárazech od 150 do 200 km/h. V pondělí by se měl hurikán přesouvat dále na sever a v úterý již výrazně nad pevninou USA zeslábne.

Tip: Počasí na mapě světa - pohled na vývoj hurikánu Irma na Ventusky


Pohled na hurikán Irma (nárazy větru) dnes v poledne našeho času - přesouvá se nedaleko od Kuby, nárazy větru přesahují 200 km/h.