Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Hurikány Harvey a Irma se zapíšou do historie

Harvey a Irma, dva hurikány, které v posledních týdnech plnily stránky médií víc než vrchovatým způsobem. A dodejme, že po právu, oba se totiž zapsaly do historie poměrně výrazným způsobem.

Připomeňme si nejprve hurikán Harvey, jehož počátky lze vysledovat až k 13. srpnu, kdy se nad východním Atlantikem, západně od břehů Afriky, vytvořila vlna ve východním proudění, nicméně až 17. srpna na ní došlo ke zformování tropické bouře, která dostala pojmenování Harvey. Tato bouře postupovala poměrně jižní drahou přes Karibik (obr. 1), přičemž zeslábla na pouhou tropickou depresi, několik dnů šlo jen o neuspořádaný shluk bouřkových oblaků. Až po přechodu poloostrova Yucatán začal opětovný a velmi bouřlivý vývoj – 24. srpna v 8 hodin SELČ dosáhla stádia tropické bouře (1minutové průměrné rychlosti větru alespoň 63 km/h), o 11 hodin později se stal třetím hurikánem letošní sezóny (rychlost větru přes 118 km/h). Za dalších pouhých 30 hodin zesílil do 4. kategorie Saffir-Simpsonovy stupnice, stal se z něj tedy silný hurikán. V této síle pak udeřil na pobřeží Texasu s větrem dosahujícím až 215 km/h. Po zásahu pevniny sice Harvey začal rychle slábnout, nicméně jeho další postup se prakticky zastavil a doslova šnečím tempem se přesouval nad Texasem. Výsledkem byl mimořádně intenzivní a několikadenní přívalový déšť zejména v širším okolí Houstonu (obr. 2). Za 3 dny spadlo na letišti Hobby v Houstonu 825 mm, jde o nejvyšší 3-denní hodnotu, která kdy byla ve velkém americkém městě naměřena. 4-denní úhrn na stanici Marys Creek činí dokonce 1252,7 mm – jde o nejvyšší 4-denní úhrn v kontinentální části USA. Neoficiální stanice v metropolitní oblasti Houstonu dokonce zaznamenaly přes 1500 mm!

Spočteme-li srážky za celé působení hurikánu/tropické bouře Harvey, pak nejvyšší úhrn vykázala stanice Cedar Bayou a to 1317,8 mm – ještě žádná tropická cyklóna nepřinesla tolik vody na území USA s výjimkou Havaje (a i tam spadlo v roce 1950 jen o 3 mm víc při hurikánu Hiki).

Harvey
Obr. 1: Dráha postupu hurikánu Harvey (kolečko znamená tropickou bouři (tmavě modrá), resp. hurikán (světle modrá, žlutá až oranžová barva, trojúhelník znamená tropickou depresi nebo jen poruchu, zdroj: wikipedia.org

Počasí
Obr. 2: Celkový úhrn srážek, které přinesl hurikán Harvey (40 inches = 1016 mm) do čtvrtka 30. srpna, zdroj (upraveno): NWS

Další význačný hurikán Irma vznikl z tropické vlny, která postoupila nad Atlantik z Afriky během 27. srpna, 30. srpna zesílila do tropické bouře, ze které o den později vznikl hurikán (obr. 3). Díky vhodným podmínkám (velmi teplé moře, malý střih větru) na své cestě Irma rychle sílila. 5. září ve 13:45 SELČ dosáhla nejvyššího 5. stupně Saffir-Simpsonovy stupnice a rychlosti větru v blízkosti oka hurikánu přesáhly 280 km/h. Svého maximálního vývoje dosáhla o den později, 6. září, kdy rychlosti větru dosáhly dokonce hodnot kolem 295 km/h. Větry o této síle pak pokračovaly následujících 37 hodin – tím si Irma připsala rekord – tak dlouho totiž tak silný vítr ještě v žádné jiné tropické cyklóně na světě nefoukal (předchozí rekord držel tajfun Haiyan s délkou 24 hodin). S touto extrémní silou pak Irma zasáhla severní ostrovy Malých Antil (obr. 3), důsledky podle očekávání byly katastrofální. Tam si Irma připsala další, smutný rekord, šlo o nejsilnější hurikán, který kdy zasáhl Malé Antily. V páté kategorii pak Irma vydržela souvisle tři a čtvrt dne, nic podobného se v Atlantiku od začátku družicových měření (1966) zatím nestalo. Aby toho nebylo málo, Irma byla nejsilnějším hurikánem (z pohledu nejnižšího tlaku vzduchu, který klesla až na 914 hPa) v Atlantiku mimo oblast Karibiku a Mexického zálivu.

Irma
Obr. 3: Hurikán Irma 6. září, v oku bouře se právě nachází ostrov Barbuda. V té době byl v nejsilnější, tedy 5. kategorii, zdroj: NASA

Na své další trase zamířila Irma přes Panenské ostrovy k jižním Bahamám (obr. 4), částečně zasáhla Portoriko a následně i Kubu. Odtud se stočila k severozápadu a v neděli 10. září dorazila na americkou Floridu. Těsně předtím Irma zeslábla do kategorie 3. I když se na Floridě naštěstí nejčernější scénáře dopadů Irmy nenaplnily (zejména pokud jde o výšku vln na pobřeží), přesto na některých místech registrovaly druhou nejvyšší výšku přílivu od začátku měření (například nedalo Savannahv Georgii).

Působivá je rovněž doba, po kterou Irma vydržela být hurikánem – 10,5 dne, to je nejdéle od hurikánu Ivan v roce 2004. Konečně, zajímavé je i hledisko energetické – vyjadřuje se obvykle pomocí tzv. akumulované kinetické energie (ACE, jde o veličinu úměrnou kvadrátu rychlosti větru). Irma vytvořila 24hodinový rekord v Atlantiku od roku 1966, za celou dobu života jí vyprodukovala tolik, kolik obvykle vznikne za celou hurikánovou sezónu od všech bouří a hurikánů! Jen hurikán Ivan v roce 2004 vyprodukoval za dobu své existence více ACE.

S ohledem na velké škody a taky počet obětí, které Irma ale i Harvey přinesly, je už teď téměř jisté, že s oběma jmény se setkáváme naposledy, ze seznamu hurikánů totiž z tohoto důvodu budou nejspíš vyškrtnuty.

Irma
Obr. 4: Dráha postupu hurikánu Irma (kolečko znamená tropickou bouři (tmavě modrá), resp. hurikán (světle modrá, žlutá až červená barva, trojúhelník znamená tropickou depresi nebo jen poruchu), zdroj: Wikipedia


Pohled na hurikán Irma (nárazy větru) v neděli, když se nacházel mezi Kubou a Floridou, kde dosahoval až 4. kategorie.