Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Poměrně teplo ale více oblačnosti, na severu a severovýchodě hlavně odpoledne přeháňky

Leden se zařadil mezi nejteplejší v historii měření

Za námi je první měsíc letošního roku a již přinesl výrazně nadprůměrné teploty. Zatímco v minulém roce v lednu panovaly tuhé mrazy, letos se teploty v nižších polohách dostávaly pod bod mrazu jen výjimečně. V Praze nebo Plzni se za celý měsíc vyskytl jen jediný ledový den (teplota celý den zůstane pod bodem mrazu). V Doksanech na severu Polabí se dokonce za celý měsíc nevyskytl ani jeden ledový den, což je již extrémní situace. Za minimálně posledních 20 let se taková situace letos stala poprvé. Například v minulém roce se tu v lednu vyskytlo 14 ledových dnů.

V Praze Klementinu, kde se počasí sleduje pravidelně již od roku 1775, se letošní leden stal pátým nejteplejším za dobu pozorování. Tepleji v Praze bylo v lednu v letech 2007, 1983, 1921 a 1796. Průměrná lednová teplota v Praze letos dosáhla 3,5 °C (to je hodnota obvyklá spíše pro březen nebo listopad). V roce 2007, kde se u nás vyskytl nejteplejší leden v historii měření, to bylo až 4,9 °C. V minulém roce se přitom v Praze průměrná lednová teplota pohybovala kolem -4,4 °C. V extrémně chladném lednu 1838 to bylo téměř -10 °C.

Odchylka průměrné lednové teploty od běžných hodnot byla nejvyšší v nižších polohách v Čechách. Na Moravě a zejména ve Slezsku letošní leden nebyl tak teplý jako v Čechách. V Ostravě se například průměrná měsíční teplota pohybovala kolem 2,3 °C, což je o přibližně 1 °C méně než v Praze. Odchylka průměrné lednové teploty od běžných hodnot se také snižovala s rostoucí nadmořskou výškou. Letos se inverze vyskytovaly spíše ojediněle, takže se příliv teplého vzduchu projevoval hodně v nížinách. I na horách byl tak sice letošní leden nadprůměrný, ale rozhodně ne tak výrazně jako v nížinách v Čechách.

Tip: Archiv počasí - informace o počasí od roku 1775

Před námi je nyní ochlazení a teploty postupně klesnou pod bod mrazu. Čekají nás zřejmě i první výraznější mrazy. Únor by tak podle prvních výhledů mohl být teplotně průměrný.

Leden - teploty
Graf zobrazuje nejvyšší a nejnižší denní teploty v průběhu měsíce v Praze Libuši, šedou čárou jsou znázorněny dlouhodobé průměry pro daný den.