Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Pozor nejen na ledovku

Počasí v Česku bude v dalších dnech velmi proměnlivé (přes naše území přejde několik frontálních systému). Sněhové vločky bude střídat déšť (a to chvílemi i na horách), bude se tvořit ledovka, náledí, rozfouká se vítr a začnou se tvořit sněhové jazyky.

Prvním nebezpečím bude ledovka
Jako první přes naše území přejde teplá fronta a to již v noci na zítřek. Zpočátku na ní bude padat sníh, ale postupně bude na většině území přecházet v déšť, místy i mrznoucí. Díky tomu se bude tvořit ledovka. Ostražití by měli být hlavně řidiči a chodci (déšť bude při teplotách kolem nuly na cestách namrzat). V energetice se problémy nevyskytnou (ty hrozí jen při situacích, kdy prší i přes teploty hluboko pod nulou, tentokrát budou spíše kolem bodu mrazu). Další ledovka hrozí v sobotu, kdy bude přecházet opět teplá fronta.

Na západě Čech větrno
Zejména na západě Čech bude zítra vát čerstvý západní až jihozápadní vítr. V nárazech dosáhne ojediněle rychlosti až 90 km/h. Větrno bude i v dalších dnech, ale vítr již bude o něco mírnější. Výrazněji opět zesílí v neděli při přechodu studené fronty.

Sněhové jazyky
V pátek začne opět na většině území sněžit. Díky opětovnému ochlazení hrozí náledí. Od 600 m se budou tvořit sněhové jazyky.