Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes ještě slunečno, teplo a hlavně v Čechách větrno

Balkán čekají letní teploty, bude kolem 25 °C

V příštím týdnu čeká Evropu značně rozdílné počasí. Zatímco na západě a severu Evropy bude převládat zimní počasí, jihovýchod Evropy zažije léto. Na Balkán pronikne teplý vzduch ze Sahary. Zítra se teploty ve většině zemí na Balkánu budou pohybovat mezi 15 °C až 20 °C. Vysoké teploty nebude zažívat jen jih Balkánu, ale i na severu v Srbsku se teploty dostanou na 20 °C. Chladněji bude jen v Chorvatsku, kde teploty nepřekročí 10 °C. Příliv teplého vzduchu na Balkán bude vrcholit v úterý, kdy se zde teploty dostanou až na letních 25 °C. Nejvyšší teploty se očekávají v Řecku a Bulharsku. V některých oblastech budou až o 20 °C vyšší, než je v polovině února obvyklé. V druhé polovině týdne se začne ochlazovat a teploty klesnou na 10 °C. Ještě vyšší teploty se očekávají na severovýchodě Afriky. Na severu Egypta v Káhiře se rtuť teploměru zastaví až na tropických 35 °C. Na koupání v moři to zatím ovšem příliš nebude. Teplota Středozemního moře se zde pohybuje kolem 18 °C, což je přibližně o 1 °C více, než je v únoru obvyklé.

Zcela odlišné počasí bude panovat na západě Evropy. Ve Španělsku ve vyšších polohách napadne sníh. Chladný vzduch ze severu Evropy se totiž dostane daleko k jihu až na severozápad Afriky. Výrazné sněhové nadílky se dočká pohoří Vysoký Atlas v Maroku. Napadne zde až půl metru sněhu.

Tip: Numerický model - počasí v Evropě v příštím týdnu

Teplota
Předpověď teplot v hladině 850 hPa (ve výšce cca 1500 m) v úterý odpoledne, Evropu a i sever Afriky čeká velký teplotní kontrast