Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno, maxima až u 20 °C

Čeká nás návrat letních teplot

V minulém týdnu do Česka proudil chladnější vzduch, díky kterému se teploty pohybovaly jen kolem 16 °C. Až v závěru týdne lehce překročily příjemných 20 °C. Dnes se nejvyšší denní teploty očekávají kolem 20 °C. Podobně bude i zítra a pozítří. Zcela jasná obloha nás ovšem nečeká. Vyskytovat se bude především vysoká oblačnost, přes kterou bude ovšem slunce prosvítat. Ráno se mohou také ojediněle tvořit mlhy. Příliv teplého vzduchu k nám zesílí ve čtvrtek, kdy se nejvyšší denní teploty zastaví na 21 °C až 25 °C. Po delší době tak opět zaznamenáme letní den (teplota dosáhne 25 °C). V pátek budou letní teploty ještě častější. Rtuť teploměru se zastaví odpoledne až na 26 °C. Zvyšovat se budou také ranní teploty. Z dnešních 7 °C vzrostou ve čtvrtek a v pátek na 11 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot na další dny

O víkendu počasí u nás zřejmě ovlivní rozpadající se studená fronta. Podle současných předpokladů se její přechod projeví zvětšenou oblačností a jen ojedinělými přeháňkami. Vývoj počasí se bude ovšem ještě upřesňovat.

Před námi je tak teplotně výrazně nadprůměrný týden. Obvykle se teploty na konci září pohybují kolem 17 °C. V pátek dokonce nelze vyloučit překonání teplotních rekordů. V Praze Klementinu činí rekord pro poslední zářijový den 26,4 °C z roku 1868.

Září
Konec září nabídne i letní teploty. Ranní mlhy se budou rychle rozpouštět.