Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Zhodnocení letošního léta

Meteorologické léto roku 2017 je za námi, je tedy pravý čas na jeho celkové zhodnocení. Pojďme se nejprve podívat na průměrné měsíční teploty vzduchu. Ta červnová byla o 2,4 °C vyšší než kolik činí dlouhodobý normál za období 1981-2010 (viz obr. 1), šlo tak o druhý nejteplejší červen od roku 1961 (teplejší byl pouze v roce 2003). Z pohledu naší nejdelší teplotní řady, tedy pražského Klementina šlo o 3. nejteplejší červen od roku 1775 (byl překonán ještě červnem 1811), jinými slovy šlo o teplotně silně nadnormální měsíc.

Teplota
Obr. 1: Průběh průměrné denní teploty vzduchu v Česku ve srovnání s dlouhodobým normálem, zdroj: Infomet

Pokud jde o červenec, ten už byl hodnocen jako teplotně normální, ačkoliv odchylka teploty byla +0,7 °C ve srovnání s normálem za výše zmíněné období. Naproti tomu z pohledu klementinské řady šlo o teplotně nadnormální měsíc (zařadil se na 17. až 18. místo z dosavadních 243 červenců). Pro srpen je k dispozici zatím předběžné hodnocení, které ukazuje na teplotně silně nadnormální měsíc (odchylka od průměru přes 1,5 °C). Léto jako celek tedy můžeme hodnotit jako teplotně nadnormální, z pohledu celoevropského pak Česko leží právě na severním okraji nadnormálně teplé oblasti, přičemž výrazně teplejší léto zažili obyvatelé severního Balkánu a Itálie, zato Finové mají důvod hovořit o létu docela chladném (obr. 2).

Teplota
Obr. 2: Odchylka teploty vzduchu za léto (od 1. 6. do 29. 8. 2017) od normálu 1981-2010, zdroj: NOAA

Ale zpátky do Česka, léto přineslo nejvyšší teploty na začátku srpna, kdy bylo zaznamenáno i letošní maximum, a to na stanici Strážnice na jihovýchodní Moravě - 3. srpna tam naměřili 38,3 °C (byl vyrovnán rekord k danému dni z roku 2013), v Čechách pak nejvyšší teplotu při této vlně veder zaznamenala stanice Staňkov: 37,3 °C a to 1. srpna. Horko bylo i 22. června s maximy přes 35 °C (Řež u Prahy 36,0 °C, Praha-Libuš 35,8 °C). Naopak nejnižší teplotu naměřili tradičně na šumavských pláních a to 22. srpna (Jezerní slať -5,2 °C), podobné chladné ráno bylo i o den později.

Zajímavý je i pohled na tropické noci, těch bylo v pražském Klementinu 10 (výrazně nadnormální počet), v Brně 5 a v Ostravě 4, i to jsou nadprůměrná čísla.

Pojďme se teď podívat na druhý základní parametr a to srážky. Z hlediska měsíčních průměrů za celé Česko je situace poměrně jednoduchá, protože jak červen, tak červenec i srpen byly měsíci srážkově normálními. Je ale nutné podotknout, že lokální rozdíly byly dosti veliké (viz např. měsíční průměr za červenec na obr. 3).

Srážky
Obr. 3: Odchylka měsíčního úhrnu srážek za červenec od dlouhodobého normálu 1981-2010, zdroj: Infomet.cz

Srážkové zajímavá situace nastala koncem června, kdy střední Čechy zasáhl mimořádně intenzivní trvalý déšť. Přinesla ho tlaková níže postupující přes Čechy k severu (obr. 4). Na pražské stanici v Zadní Kopanině spadlo za 24 hodin 120,4 mm (29. června), za dvoudenní období to bylo dokonce 159,8 mm (!), zajímavý je i 1hodinový úhrn 48,5 mm z pražského Radotína. Díky poměrně malé nasycenosti povodí v zasažených oblastech se velká část vody vsákla do půdy a hydrologická odezva nebyla až tak dramatická, jak by tyto vysoké srážkové úhrny mohly naznačovat.

Srážky
Obr 4: Rozložení srážek v Praze a přilehlém okolí (hranice okresů fialově) za 24 hodin od 28. 6. 20:00 do 29. 6. 20:00, kombinace radarových a srážkoměrných pozorování, zdroj: Infomet.cz

Letošní léto se zapíše taky poměrně četnými bouřkovými situacemi, nejvíc jich bylo v červenci (obr. 5). A s bouřkami souvisí i nadprůměrně vysoký výskyt jevů označovaných jako derecho. Letos jich na území Česka bylo zaznamenáno hned 6, přičemž dlouhodobý průměr lehce přesahuje 2 případy za rok. Asi nejničivější vzniklo v pátek 11. 8. nad severovýchodními Čechami, i když jeho nejhorší projevy se odehrály v Polsku (6 obětí), předcházela mu 2 derecha o den dříve (obr. 6).

Bouřky
Obr. 5: Počet dní s bouřkou v Česku a Slovensku za letošní červenec, zdroj: Bourky.cz

Bouřky
Obr. 6: Postup 3 derech 10. a 11. srpna 2017, zdroj: Infomet.cz

Právě častý výskyt bouřek i derech souvisel s typickým rysem letošního léta v Česku a to zvlněnou studenou frontou. Právě ty přinášely víc oblaků, srážek i nižší teploty na severozápad a sever Česka, zatímco jihovýchod republiky byl teplejší a slunečnější (mimochodem z pohledu trvání slunečního svitu byl letošní červen asi o třetinu slunečnější, v červenci a srpnu nasvítilo slunce víceméně normální počet hodin). Přechody front se střídaly s výběžky vyššího tlaku vzduchu s obnovujícím se přílivem teplého vzduchu od jihu až jihozápadu. Chyběla ale situace s déletrvající tlakovou výší nad střední Evropou, která by přinesla stabilní slunečné počasí. A ani v současném výhledu se zatím podobná situace nerýsuje, ale nezoufejme, babí léto má ještě svůj čas.