Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

Na Lysé hoře je odpoledne mrazivých -20 °C

Do Česka dnes zesiluje příliv chladného vzduchu od severovýchodu. Nejvíce se jeho příliv projevuje na severovýchodě našeho území. Nejvyšší teploty hlásily tamní meteorologické stanice krátce po půlnoci, kdy se rtuť teploměru pohybovala kolem -9 °C. Do rána teploty klesly k -14 °C a během dne se příliš neotepluje, teploty se stále drží pod -10 °C. Na horách se dokonce ještě více ochlazuje. Zatímco na Lysé hoře bylo ráno kolem -17 °C, nyní (15:00) zde již teplota na stanici ČHMÚ klesla lehce pod -20 °C. Při čerstvém větru s nárazy kolem 60 km/h zde pocitová teplota klesá až na -35 °C. Vůbec nejchladnější den se na Lysé hoře ovšem vyskytl v roce 1987. Dne 12. ledna zde byla naměřena maximální teplota jen -27 °C. Na horách dnes bude zaznamenán arktický den (teplota se celý den drží pod -10 °C). V nižších polohách se většinou nevyskytl, protože o půlnoci zde bylo již zmiňovaných -9 °C. Nízké teploty jsou především v kontrastu s velmi teplým počasím v minulém týdnu, kdy se na východě teploty šplhaly až na 15 °C (Na Moravě rekordních 15 °C, 19.1.2014).

Příliv arktického vzduchu k nám bude vrcholit v noci na zítřek a zítra ráno. Na většině území teploty klesnou pod -10 °C, na severovýchodě i pod -15 °C. Tepleji zůstane jen na jihozápadě a západě Čech, kde bude i více oblačnosti a ráno zde může místy sněžit.

Tip: Aktuální teploty - přehled teplot na meteorologických stanicích

Lysá hora
Na Lysé hoře v současné době panuje drsné počasí - teplota kolem -20 °C, pocitová díky čerstvému větru klesá až na -35 °C, zdroj: ČHMÚ