Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Dnes začalo meteorologické léto - jaké bude?

Velmi teplý závěr jara vyvolává otázku, jaké nás čeká léto? Myšleno to meteorologické, které začíná dnes 1. června a trvá do 31. srpna. Odpovědět na tuto otázku ovšem není v tuto chvíli jednoduché.

Pojďme nejprve nahlédnout na začátek června, kde je situace nejjistější. Podle současných předpovědních modelů bude poměrně teplý, maxima často přesáhnou 25 °C. Začátkem příštího týdne sice má dorazit mírné ochlazení, přesto by teploty i poté měly zůstat spíš nad dlouhodobým průměrem nebo v jeho blízkosti než pod ním. Dlouhodobá předpověď ČHMÚ očekává 4 týdny do 25. června jako teplotně mírně nadprůměrné (obr. 1), srážkově spíš mírně podprůměrné.

Předpověď počasí
Obr. 1: Předpověď pravděpodobnosti kategorie teplot (vlevo) a srážek (vpravo) pro 4týdenní období do 25. června 2017 , zdroj: ČHMÚ

Dále bohužel tento výhled nesahá, můžeme ale použít sezónní předpověď vydávanou britskou povětrnostní službou, která hodnotí celé léto. Ta očekává léto s největší pravděpodobností jako teplotně nadprůměrné (40-60 %) a to pro většinu Evropy. Menší šance je na léto teplotně průměrné a téměř zanedbatelná (méně než 20-ti procentní) na léto chladnější než dlouhodobý průměr (obr. 2).

Výhled na léto
Obr. 2: Pravděpodobnostní předpověď teplot pro léto (obrázek nahoře ukazuje pravděpodobnost teplotně nadprůměrného, uprostřed teplotně průměrného a dole teplotně podprůměrného období červen až srpen 2017), zdroj: Metoffice.gov.uk

Nejčerstvější předpovědi (vycházejí z období 19. až 28. května 2017) Klimatického předpovědního centra americké organizace NOAA (Climate Forecasting System), předpokládají teplotně nadprůměrný červen a spíš průměrné měsíce červenec a srpen. Bohužel s výjimkou června je vypovídací schopnost současných předpovědí menší než 30 procent – jinými slovy, údaje o červenci a srpnu nemají velkou váhu.

Výhled na léto
Obr. 3: Předpověď měsíční odchylky teploty (ve °C) pro jednotlivé letní měsíce podle modelu CFS, zdroj: NOAA

Tradičně obtížněji předpověditelné srážky vycházejí spíš jako normální nebo lehce podnormální (britský model). Americký model CFS počítá spíš se sušším průběhem léta. Dokonce, na rozdíl od teplot, nejen pro červen ale dokonce i pro červenec má předpověď určitou vypovídací schopnost. Zdůrazněme, že letní srážky jsou často spojeny s konvekcí, tedy přeháňkou a bouřkovou činností, která se vyznačuje velkou prostorovou rozmanitostí – takže na některých místech může spadnout nadprůměrné množství srážek, jinde prakticky ani kapka.

Máme-li výše uvedené výhledy tedy shrnout, lze konstatovat, že zatím je větší šance na sušší léto a zejména červen by měl být i mírně teplejší (což souhlasí i s aktuálními předpovědními modely), u července a srpna je nejistota ve výhledu poněkud větší, ale na propršené a chladné léto to v tuto chvíli nevypadá.