Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti ale ještě poměrně teplo, hlavně na západě i přeháňky a bouřky

V noci začne mrznout, vytvoří se náledí

Značná část února je sice již za námi, ale díky nadprůměrně vysokým teplotám se u nás teploty pod bodem mrazu vyskytovaly jen zřídka. Například v Praze teplota pod 0 °C v únoru klesla pouze ve třech dnech. Dnes přes naše území přechází studená fronta, za kterou k nám začíná pronikat chladnější vzduch. V severní polovině území se tak teploty pohybují aktuálně mezi 0 °C až 4 °C a přibližně od poloh 300 m sněží nebo padá sníh s deštěm. Sněhová pokrývka se vytvoří ve vyšších polohách, kde dnes napadne i kolem 5 cm sněhu, na Šumavě až 10 cm.

Večer začnou srážky ustávat a v noci se začne vyjasňovat. Díky tomu poklesnou noční teploty na -2 °C až 2 °C (v 5-ti cm při zemi bude ještě chladněji). Tepleji bude na jihovýchodě území, kde se teploty udrží nad nulou. Naopak nejchladněji bude na severozápadě, kde se vyjasní nejdříve. Cesty jsou navíc po dnešním dešti mokré. Především v Čechách se tak bude tvořit četné náledí. Řidiči a chodci by zítra ráno a dopoledne měli být velmi opatrní. Během dopoledne se teplota dostane nad nulu a náledí roztaje. Odpoledne se teploty budou pohybovat většinou mezi 2 °C až 6 °C a především na horách se vyskytnou sněhové přeháňky. Ještě výraznějších nočních mrazů se dočkáme v noci ze středy na čtvrtek, kdy teploty klesnou na -4 °C až 0 °C, ale náledí již nehrozí, protože budou cesty většinou suché. Noční mrazy nás čekají i v dalších dnech.

Tip: Numerický model - předpověď teplot na zítřejší ráno

Teploty
Zítra ráno se teploty ustálí teploty kolem bodu mrazu a tvořit se bude náledí, především v Čechách bude časté. Na obrázkou jsou znázorněny teploty ve 2 metrech nad zemí, v 5-ti cm při zemi bude ještě chladněji.