Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Hluboká níže Margit přinese teplý vzduch

Nad východním Atlantikem se prohloubila tlaková níže pojmenovaná podle seznamu berlínské Svobodné univerzity (Freie-Universität) jako Margit. Její střed se v současnosti nachází západně od Irska (asi 700 km) a tlak vzduchu v ní klesl pod 970 hPa. V minulých dnech s ní byla spojená nádherná oblačná spirála (viz obr. 1), která se ale v současnosti spíše rozpadla. To neznamená, že i sama Margit to má spočítané, naopak. Jihozápadně od současného středu se vytvoří nový střed, který převezme řídící úlohu této níže během zítřka. Modely počítají, že tlak v jejím centru klesne dokonce pod 965 hPa. Během víkendu se Margit začne vyplňovat a současně postoupí k severovýchodu nad Skandinávii.

Tlaková níže, satelitní snímek
Obr. 1: Střed hluboké tlakové níže Margit s oblačnou spirálou nad východním Atlantikem v úterý nad ránem zachycená na snímku z družce MSG, obor WV 6,2 mikrometru, zdroj: shmu.sk.

Z hlediska projevů počasí bude tím nejdůležitějším silný vítr na Britských ostrovech. Jak je patrné z obr. 2, v nárazech to na západním pobřeží Irska a Skotska může být přes 100 km/h a na pobřeží je nutné počítat s vysokými několikametrovými vlnami.

Vítr v Evropě
Obr. 2: Tlaková níže Margit ve stadiu největšího vývoje – předpověď pro zítřejší odpoledne (20 h SELČ), pole přízemního tlaku (černé čáry) a maximální nárazy větru (barevně) podle modelu GFS, zdroj: Numerický model.

Počasí ve střední Evropě a v Česku ale Margit nijak dramaticky neovlivní, naopak, po její přední straně k nám bude proudit velmi teplý vzduchu od jihozápadu, původem až ze severní Afriky (obr. 3). Jak už to ale v polovině podzimu bývá, tento příliv teplého vzduchu se projeví hlavně ve vyšších hladinách, tedy cca od 1 km výše. Kdybychom měli léto, znamenalo by to maximální teploty kolem 30 °C, vzhledem k pokročilé roční době to ale bude maximálně něco přes 20 °C. I když nelze vyloučit, že se výjimečně rtuť teploměru přiblíží k 25 °C (větší pravděpodobnost dosažení těchto teplot je ale spíš v Německu či Rakousku, kde tomu pomůže fén). V České kotlině a na Moravě tyto situace často znamenají tvorbu nízké oblačnost a mlh. Ty by se sice většinou měly rozpustit, ale výjimečně se udrží po celý den. Pak bude pochopitelně podstatně chladněji, maximálně kolem 14 nebo 15 °C. Takže pokud si tohoto přílivu teplého vzduchu chcete co nejvíc užít, doporučuji vyrazit na hory, ideálně na Šumavu.

Teplota v Evropě
Obr. 3: Předpověď teploty v hladině 850 hPa (tedy ve výšce přibližně 1520 metrů nad zemí) pro neděli 14 h SELČ, model GFS. Ve dvou metrech nad zemí ve střední Evropě teploty přesáhnou 20 °C, zdroj: Numerický model.

Zatím to vypadá, že teplé proudění vydrží do pondělí, pak nás přejde studená fronta a po jejím přechodu teploty klesnou. Z nadprůměrných se vrátí k obvyklým hodnotám v polovině října.