Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a hlavně v Čechách letní den, místy ale větrno a zvýšené nebezpečí požárů

Na horách chumelí, napadne přes čtvrt metru sněhu

Již na začátku ledna do Česka dorazila zima, ale hory se výraznějšího sněžení nedočkaly. V Polabí tak leželo podobné množství sněhu jako na horách. Beskydy dokonce hlásily jen do 3 cm sněhu. Na konci minulého týdne u nás bylo nejvíce sněhu na hřebenech Krkonoš a Jeseníků, kde leželo pouhých 15 cm sněhu. Na leden se jedná o nezvykle málo sněhu. V minulém roce na hřebenech Krkonoš v této době leželo přes půl metru sněhu. Přitom sníh je velmi důležitý pro tvorbu zásob vody v půdě. Když je přes zimu málo sněhu, je potom v létě příroda mnohem více vystavena riziku sucha. Před námi je ovšem výrazné zlepšení. Již včera začalo ve vyšších horských polohách sněžit. Na Šumavě bylo sněžení i vydatné. Na hřebenech do dnešního rána napadlo až 20 cm sněhu (na ostatních horách to bylo od 1 do 5 cm). Javoří Pila na Šumavě tak nyní podle ČHMÚ hlásí 30 cm sněhu a Plechý nebo Bučina až kolem 40 cm sněhu, což je nyní nejvíce na našem území.

Dnes se sněžení vyskytne od poloh přibližně 700 m. Srážky se očekávají především na návětrných stranách hor a sníh tak bude rychle přibývat. V současné době chumelí především na Šumavě, v Krkonoších, Jizerských a Orlických horách. V těchto oblastech napadne do zítřejšího rána od 10 do 15 cm sněhu. Na ostatních horách to bude kolem 5 cm. Zítra hranice sněžení poklesne i do středních poloh a sněžení ještě více nabere na intenzitě. Na horách napadne od 10 do 30 cm sněhu (nejvíce na Šumavě), ve středních polohách kolem 5 cm sněhu. Ve čtvrtek během dne sněžení ustane, ale v noci na pátek k nám dorazí další a tentokrát se sněhové vločky objeví i v nížinách. Ve čtvrtek ráno již na našich horách bude ležet často přes čtvrt metru nového sněhu. Na Šumavě zřejmě výška nové sněhové pokrývky přesáhne i půl metru.

Dnes také začíná zesilovat čerstvý západní až jihozápadní vítr s nárazy do 50 km/h. Zítra ještě zesílí a dosáhne v nárazech až 70 km/h. Od středních poloh se tak budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Cesty do hor tak budou zítra sjízdné jen obtížně.

Tip: Numerický model - předpověď větru a srážek na další dny

Šumava
Bučina na Šumavě dnes dopoledne (nyní zde leží kolem 40 cm sněhu) - na Šumavě v tomto týdnu napadne až půl metru čerstvého sněhu, zdroj: Šumava.eu